Predstavljen roman Ivane Milojko u Budvi – „Lovina” kao priča o odrastanju

-Inspirisana teorijom njemačkog filozofa Valtera Benjamina o osipanju aure umjetničkog djela u doba tehničke reprodukcije, promišljala sam o odnosu postojanosti osjećanja i njihovog razotkrivanja – smatra Ivana Milojko

U Narodnoj biblioteci Budve predstavljen je roman „Lovina” mlade spisateljice Ivane Milojko. O romanu je govorila mr Natalija Đaletić, a sa autorkom razgovarala Stanka Stanojević.

Đaletić je istakla da je romanom „Lovina” realizovan strukturni koncept u obliku određenog materijalnog predmeta, a u ovom slučaju to je biserna ogrlica koja predstavlja i lajtmotiv romana.

-Ovakva materijalizacija strukture nastala je iz težnje da se formira precizna teorija sjećanja uslovljena opsesijom protagoniste i da predmet (zbog svoje važnosti) bude aktivni učesnik u samoj fabuli. Svako poglavlje predstavlja opis inspiracije ili proces nastanka po jedne fotografije, jednog odraza različitih ali ključnih perioda života njihovog autora, profesionalnog fotografa. Svaki od tih oblika i momenata zaokružen je pripovjedanjem fotografove muze i predstavljaju priču o magiji pripovjedanja, snazi emocije, dovitljivosti opsesije, promjenljivosti identiteta – istakla je ona.

Poetika pripovjedanja i postupaka kojima Milojko ispisuje svoj roman pripada delezovskoj rizomatici i teoriji rizoma.

Nekoliko impresija o djelu podijelila je i Stanka Stanojević u vidu uvoda u teme za razgovor sa autorkom.

-Ovo je i roman o odrastanju, emotivnom zrenju, ali i porodični – roman o propasti i destrukciji jedne porodice u vremenu zahuktale tranzicije koja je neke junake „bacila” u raskalašnost, neki su završili suicidom, neki nastranostima i poremećajima, dok su drugima tradicionalne mreže patrijarhata gušile talenate i proizvele izvjesnu, vječitu nepomičnost iz jedne tačke sazrijevanja i rasta, tačke koja svojom gravitacionom silom drži protagonistu prikovanog za momenat i momente prošlosti, na koncu ovo je roman o nezrijevanju, ali i ljubavni roman, jer Ljubav je „katarza života” – pojasnila je ona.

A.Ć.


Umnožavanje ljubavi
Autorka romana, Ivana Milojko, pojašnjava kako „umnožavanje ljubavi vodi u njeno osipanje i umiranje.

-Inspirisana teorijom njemačkog filozofa Valtera Benjamina o osipanju aure umjetničkog djela u doba tehničke reprodukcije, promišljala sam o odnosu postojanosti osjećanja i njihovog razotkrivanja. Naratorka mog romana podsticaj za pisanje pronalazi u nadi da će se umnožavanjem na papiru njena ljubav rasuti i nestati. Ipak, pitanje je da li je stvaralaštvo kadro da dovede do emocionalnog rasterećenja, ili, pak, obezvremeni osjećanja – smatra Ivana Milojko.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *