Promocija Kastelove knjige u Hrvatskoj

Izvor:

Nedavno je objavljena prva zbirka pjesama u Hrvatskoj, knjiga Testament u školjkama, crnogorskog, južnoslovenskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela, u izdanju kuće Shura publikacije iz Opatije, specijalizovane za objavljivanje etabliranih evropskih autora. Knjiga, kao i portret ovog izuzetnog autora biće promovisana u nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj.

 

Zbirka „Testament u školjkama“ će biti predstavljena 20. maja u renomiranoj knjižari i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, potom 21. maja u riječkoj gradskoj knjižari Ex-libris u Rijeci i 24. maja u okviru tradicionalnih Dana Petra Kanavelića u vijećnici grada Korčule.

Kastelovu književnu turneju u Hrvatskoj organiziraju izdavačka kuća Shura publikacije i Hrvatsko književno društvo, uz podršku Odjela za kulturu Grada Rijeke; svoje učešće najavila je i crnogorska Ambasada u Zagrebu. Ovo je jedan od programa kulturne razmjene na tragu dogovora ministarstava kulture Crne Gore i Hrvatske, vođenih nedavno u Zagrebu.

Sa Kastelom će o njegovoj poeziji i poetici jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega koji ga čine jedinstvenim pjesnikom na našim prostorima razgovarati izdavač Shura Dumanić, pjesnikinja i kritičarka Darija Žilić i književnik Valerio Orlić, počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva.

Povodom objavljivanja Kastelove knjige Testament u školjkama u ediciji Poentes, kolo Geopoetike II (urednik Damir Šodan), izdavač je, između ostalog, naveo – Kastel važi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, hljeb i so je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati.

Na kraju, citirane su riječi velikog evropskog intelektualca, spisatelja i mediteraniste Predraga Matvejevića, Kastelu u čast – Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga „Brevijara“ bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *