Rami Malek – Biografija

photo by Usa Today

Rami Malek (Los Anđeles, 12. maj 1981) američki je glumac. Najpoznatiji po glavnoj ulozi Fredija Merkjurija (za koju je dobio Oskara) u filmu Boemska rapsodija i ulozi Eliota Aldersona u televizijskoj seriji Gospodin robot, za koju je dobio nagradu izbor kritičara i bio je nominovan za nagradu Emi za udarne termine (u kategoriji glavnog glumca u dramskoj seriji), nagradu Zlatni globus, nagradu udruženja glumaca i TSA nagradu.

Malek je takođe glumio poznate likove na filmu i televiziji, kao što su kralj Akmenra u trilogiji Noć muzeja, na Foksu u komediji Rat u kući (2005-07), na kanalu HBO – miniseriji Tihi okean (2010), Lari Kraun (2011), filmu Pola Tomasa Andersona Master (2012) i kritički ocenjenoj drami, Kratak rok 12 (iz 2013. godine).

Mladost

Malek je rođen u Los Anđelesu, Kalifornija, u koptskoj hrišćanskoj porodici poreklom iz Egipta. Njegov otac je bio vodič u Kairu, i kasnije je prodavao osiguranja a majka je bila računovođa. Malek ima brata blizanaca po imenu Sami, od koga je stariji tačno četiri minuta. On takođe ima stariju sestru koja je doktorka. Malek je pohađao Notr-Dam srednju školu, Šerman-Ouks, Kalifornija, gde je diplomirao 1999. godine, zajedno sa koleginicom glumicom Rejčel Bilson. Malek je pohađao srednju školu sa Kirsten Danst, koja je bila niži razred i išla na časove mjuzikla sa njim. Dobio je diplomu likovnih umetnosti 2003. godine u Univerzitetu Evansvil u Evansvilu, Indijana.

Karijera


Malek u 2012. godini na San Dijegu Komik konu

2004. godine, Malek je započeo svoju glumačku karijeru u ulozi gostujuće zvezde u seriji Gilmorove. Iste godine je davao glas likovima iz video igre Halo 2. Dobio je kartu Udruženja glumaca za rad na filmu Stivena Bočka, ratnoj drami “Tamo”, gde se pojavio u dve epizode. Iste godine, pojavio se u epizodi “Mediuma”, a dobio je i ulogu prominentnog mladića Kenija u Foksoj komediji Rat u kući.

2006. godine, Malek se pojavio u svom prvom igranom filmu kao faraon Akmenra u komediji “Noć u muzeju” i zatim u nastavcima Noć u Muzeju: Bitka za Smitsonijan (2009) i Noć u Muzeju: Tajna Faraona (2014). U proleće 2007. godine, pojavio se na sceni kao “Džejmi” u produkciji “Vitaliti” pozorišne predstave Kita Buninsa, “Kredo kanvas” na Elefant Teatru u Los Anđelesu.

Malek se vratio na televiziju, 2010 godine, kao bombaš samoubica, Markos El Zasar, u osmoj sezoni Foksove serije 24. Kasnije iste godine je dobio priznanje kritičara za ulogu kaplara Merijela “Snafu” Šeltona u HBO-ovoj seriji, nagrađenoj Emijem, a na temu Drugog svetskog rata, mini-serijalu Pacifik.

Tokom snimanja Pacifika, Malek je upoznao izvršnog producenta Toma Henksa, koji je bio impresioniran njegovim nastupom, te mu je nakon toga dao ulogu studenta Stiva Dibiasia u igranom filmu Lari Kraun, premijerno prikazanom jula 2011. godine. U avgustu 2010. godine je najavljeno da je Malek dobio ulogu kao vampir ”Egipatskog kruga” Bendžamin u Sumrak Sagi: Praskozorje – 2. Deo.

Malek igra vodeću ulogu u seriji Gospodin robot, premijerno prikazanoj 24. juna 2015. godine. Ova uloga mu je donela “Emi”, Zlatni globus, nagradu u Sag kategoriji, nagradu udruženja glumaca za najboljeg glumca u dramskoj seriji i dve nagrade Dorian i izbora kritičara.

Pozajmio je lik i glas Džošu, jednom od glavnih junaka horor video igre Until Dawn, objavljene za Playstation 4 25. avgusta 2015. godine.

 

https://sh.wikipedia.org/wiki/Rami_Malek

Filmografija
2015-2019 Mr. Robot (TV Series)
Elliot Alderson
 2018 Bohemian Rhapsody
Freddie Mercury
 2017-2018 BoJack Horseman (TV Series)
Flip McVicker
 2017 Papillon
Louis Dega
 2016 Buster's Mal Heart
Buster
 2015 Until Dawn (Video Game)
Joshua (voice)
 2014 The Legend of Korra (Video Game)
Tahno (voice)
 2014 Da Sweet Blood of Jesus
Seneschal Higginbottom
 2014 Need for Speed
Finn
 2014 Believe (TV Series)
Dr. Adam Terry

Pilot (2014) … Dr. Adam Terry
 2013 Oldboy
Browning
 2013 Short Term 12
Nate
 2013 Back Beyond (Video short)
Clark
 2012 The Master
Clark
 2012 The Legend of Korra (TV Series)
Tahno

The Aftermath (2012) … Tahno (voice)
And the Winner Is… (2012) … Tahno (voice)
The Spirit of Competition (2012) … Tahno (voice)
 2012 Battleship
Watch Officer
 2012 Alcatraz (TV Series)
Webb Porter

Webb Porter (2012) … Webb Porter
 2011 Larry Crowne
Steve Dibiasi
 2010 The Pacific (TV Mini-Series)
PFC Merriell ‘Snafu’ Shelton
 2010 24 (TV Series)
Marcos Al-Zacar

Day 8: 2:00 a.m.-3:00 a.m. (2010) … Marcos Al-Zacar
Day 8: 1:00 a.m.-2:00 a.m. (2010) … Marcos Al-Zacar
Day 8: 12:00 a.m.-1:00 a.m. (2010) … Marcos Al-Zacar
 2005-2007 The War at Home (TV Series)
Kenny
 2006 Night at the Museum
Ahkmenrah
 2005 Medium (TV Series)
Timothy Kercher

Time Out of Mind (2005) … Timothy Kercher
 2005 Over There (TV Series)
Hassan

The Prisoner (2005) … Hassan
Roadblock Duty (2005) … Hassan
 2004 Halo 2 (Video Game)
ILB: Additional Characters (voice, uncredited)
 2004 Gilmore Girls (TV Series)
Andy

In the Clamor and the Clangor (2004) … Andy

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *