Učitelj velikog Leonarda

Izložba Verokija i njegovih naslednika u firentinskoj palati “Stroci”. Neka od dela prvi put viđena u javnosti, pa čak i u Italiji

U GODINI u kojoj se u celom svetu obeležava pet vekova od smrti Leonarda da Vinčija (njujorški Metropliten muzej je za ovu priliku pozajmio monumentalno, nezavršeno delo “Sveti Jeronim se moli u divljini” Vatikanskog muzeja) – u Firenci je otvorena izložba “Verokio, učitelj Leonarda”.

Palata “Stroci” tako slavi Andrea del Verokija, istaknutog majstora firentinske renesanse, izlažući sto dvadeset slika, skulptura i crteža, prikupljenih iz vodećih svetskih muzeja i galerija. Izložba, sa specijalnim delom iz Nacionalnog muzeja Bargelo, ekskluzivno donosi ne samo remek-dela Verokija već i kapitalna dela najpoznatijih umetnika okupljenih oko njegove radionice u drugoj polovini 15. veka. Među njima su, između ostalih, Domeniko del Girlandajo, Peruđino, Botičeli i najpoznatiji od svih – Leonardo da Vinči.

Firentinska izložba je prva retrospektiva umetničkih dela Verokijevih učenika, i istovremeno prikaz još “mlade” Da Vinčijeve karijere sa sedam ranih radova, kasnije jednog od najsvestranijih i najslavnijih stvaralaca u istoriji umetnosti. Među njima su i oni koji su prvi put viđeni, čak i u samoj Italiji. Jedinstvena i nesvakidašnja postavka tako pruža odličan pregled firentinske umetnosti između 1460. i 1490. godine, nazvanog doba “veličanstvenog Lorenca”…

Verokijeva slika “Madona sa detetom i anđelima”

Izložba je otvorena do jula ove godine, a centralni deo (obeležavanje pet vekova od smrti Leonarda da Vinčija), zamišljen je kao rekonstrukcija njegovih ranih godina, dok je sarađivao sa Verokijem. Zahvaljujući izuzetnoj, pozajmljenoj “Madoni sa detetom” londonskog muzeja “Viktorija i Albert”, posetioci su se upoznali sa prvim samostalnim skulptorskim radom velikog majstora. Takođe, u Palati “Stroci” je i Leonardov “David” Nacionalnog muzeja Bargelo, koji predstavlja jedan od apsolutnih simbola renesansne Firence. Tu je i fascinantni “Krilati dečak sa delfinom” muzeja Palaco Vekio.

“MADONE”, JEDNA DO DRUGE

UZ skulpture, izložba obuhvata vrhunska slikarska dela. Premijerno, jedno pored drugog, našla su se platna poput “Madone sa detetom” berlinske Gemaldegalerije i dva dela Nacionalne galerije iz Londona – “Madone i deteta sa anđelima” i “Tobijas i anđeo”.

www.novosti.rs/

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *