Zvijezda je rođena/A Star Is Born – Priča o filmu

A Star Is Born (sh. Zvijezda je rođena) je američki igrani film snimljen 1954. u režiji Georgea Cukora. Po žanru je mješavina mjuzikla i drame, te predstavlja remake istoimenog filma iz 1937. godine. Naslovni lik, koji tumači Judy Garland, je mlada i još nepoznata pjevačica koja upoznaje popularnog hollywoodskog glumca, čiji lik tumači James Mason, te se uda za njega. Radnja prikazuje kako protagonistica stiče slavu i sa vremenom zasjenjuje svog muža, koji se sve više odaje alkoholizmu i autodestruktivnom ponašanju.

A Star Is Born je nastao po zamisli producenta Sidneya Lufta koji je njime namjeravao omogućiti svojoj tadašnjoj supruzi Judy Garland da se nakon četiri godine pauze vrati na naslovnice, odnosno ponovno započne karijeru. Projekt, koji je bio agresivno promoviran, su prilikom snimanja obilježile brojne poteškoće – od duge potrage za glavnim glumcem (pri čemu je Mason uskočio umjesto Caryja Granta do problema koje su izazivala Garlandina ovisnost o narkoticima i narušeno zdravlje. Najveće je probleme, međutim, izazvala odluka studija Warner Bros. da upravo A Star Is Born bude njegov prvi film koji će koristiti tehniku Cinemascope za prikaz widescreen slike, a što je dovelo do toga da se skoro cijeli film bude snimao ispočetka. Zbog svega toga su značajno narasli troškovi, te je Warner Bros., u nastojanju za što većim profitom i što većim brojem prikazivanja u kino-dvoranama, značajno skratio film u odnosu na originalnu verziju.

A Star Is Born je imao vrlo dobru gledanost, a pjesma The Man Who Got Away je postala veliki hit. Usprkos toga, zbog visokih troškova nije ostvario očekivani profit, a umjesto Oscara se morao zadovoljiti tek Zlatnim globusima koje su u glumačkim kategorijama za mjuzikl ili komediju osvojili Garland i Mason.

Godine 1983. je napravljena restaurirana, odnosno proširena verzija koja se kasnije distribuirala na videu.

Godine 1976. je snimljen istoimeni remake sa Barbrom Streisand i Krisom Kristoferssonom.

Uloge

https://sh.wikipedia.org/wiki/A_Star_Is_Born_(1954_film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *