IZLOŽBA U NOVOM SADU

Postavka sadrži 18 umetničkih dela devet autora, diplomatske uniforme, njihove pasoše i druge dokumente

ROĐENI iste, 1892. godine, Ivo Andrić i Pavle Beljanski bili su diplomate i strastveni kolekcionari umetnosti. Deo te zaostavštine sadrži i izložba koja je otvorena u četvrtak veče u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Pred Novosađanima, izložba će biti do 4. avgusta zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke sa Muzejem grada Beograda i muzejskom ustanovom koja nosi Andrićevo ime. Postavka sadrži 18 umetničkih dela devet autora, diplomatske uniforme Andrića i Beljanskog, njihove pasoše i druge dokumente.

Ovom postavkom obeležava se vek od početka diplomatske karijere Beljanskog, započete u Stokholmu 1919, kao i 180 godina od uspostavljanja modernih francusko-srpskih diplomatskih odnosa. O “švedskim godinama” Beljanskog je na svečanom otvaranju govorio Joakim Vern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu.

Gordana Gajić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja je sa Tatjanom Korićanac, muzejskim savetnikom Muzeja grada Beograda, priredila izložbu, ističe da nema pouzdane potvrde da su Beljanski i Andrić bili bliski prijatelji, ali nesporno je da su se kretali u istom krugu diplomata i umetnika u Evropi, a docnije i u Beogradu.

Za svoje kolekcije birali su neretko iste slikare (Ignjat Job, Stojan Aralica, Milenko Šerban, Leposava Pavlović, Zuko Džumhur). Ponekad su im se ukusi potpuno poklapali, kao u slučaju izbora platna Peđe Milosavljevića. Obojica su odabrala sliku sa motivom iz Dubrovnika.

Ivo Andrić

Pošto su penzionisani, Drugi svetski rat provode u okupiranom Beogradu, kada Andrić završava roman “Na Drini ćuprija”, a Beljanski zaokružuje svoju zbirku.

„Dubrovački koncert“, Peđa Milosavljević

Njihovo životno delo u sferi umetnosti krunisano je 1961, kada Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost, a kolekcija Pavla Beljanskog u Novom Sadu postaje muzej.

Pavle Beljanski Foto Spomen-zbirka Pavla Beljanskog