Hrvoje Hribar – Kinematografija se ne može izgraditi za dvije godine

HRVATSKI REDITELJ I SCENARISTA HRVOJE HRIBAR O KINEMATOGRAFIJI, ODNOSU PREMA FILMSKIM AUTORIMA U REGIONU, MIJEŠANJU POLITIKE U UMJETNOST…

Hrvoje Hribar i Sara Stijović, voditeljka programa Džada film festa „Kafa sa…”

Film je umjetnost koja se pravi od novca i ne možemo od njega bježati, ali treba suptilno i pametno taj novac računati, poručio je sineasta

Poznati hrvatski reditelj, scenarista i esejista Hrvoje Hribar, ovih dana boravi u Podgorici kao član žirija petog Džada film festa. Hribar je umjetnik osobenog autorskog pečata, duhovitog i suptilno poetičnog i moralno jasnog. Njegovo ime se veže za snažan uzlet hrvatske kinematografije, ostvarenog dok je on bio direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra, iz kojeg se povukao početkom 2018. nakon dugotrajnog političkog pritiska sprovedenog kroz desničarske medije.

Hribar ističe da je kod nas još na snazi malograđanski stav da je umjetnik onaj koji umire od gladi. To je nešto što malograđanska zajednica očekuje od umjetnika. I dok se u civilizovanom svijetu raskrstilo sa takvom praksom, kod nas je to još „jedna finesa koja još dugo neće doći u naše krajeve”.

– U Hrvatskoj smo se ubili da uvedemo razne civilizovane običaje i norme kako bi trebalo da organizujemo kinematografiju i naravno, nisam siguran da smo išta napravili – kazao je Hribar.

Hribar je govoreći o mladim kinematografijama, kakva je crnogorska, koja je nakon decenija „izvoza” filmskih stvaralaca počela da gradi sopstvenu scenu, upozorio „da se sedma umjetnost ne može izgraditi za dvije godine”.

– Filmovi su opasna stvar, rizična, i ko se toga laća mora znati da preuzima rizike. Velike kinematografije i veliki umjetnici u 20. vijeku ili su dolazili iz komunističkih zemalja, ili su bili djeca bogatih roditelja. Ne možemo očekivati spasonosna rješenja za kratko vrijeme, ali možemo raditi tako da svaki dan razvijamo zajednicu i stvaramo nešto – poručio je poznati reditelj.

Osvrćući se na pitanje da li je danas potrebno praviti filmove, što je bila i tema master klasa koji je održao juče, Hribar je poručio da ukoliko jedna sredina želi da se obnavlja i raste, film je najpogodniji način za to. Film je još najbolja forma za pričanje priča koje hoćemo da ispričamo.

On je naglasio da ne možemo očekivati veliku zaradu od filmova stvorenih u Crnoj Gori, jer je riječ o malenom tržištu, ali „zajednica, koliko to može, treba maksimalno funkcionalno i ciljano da ulaže u svoja i djela svojih autora i filmskih radnika”.

– Film je umjetnost koja se pravi od novca, i ne možemo od njega bježati, ali treba suptilno i pametno taj novac računati – poručio je reditelj koji je napravio jedan od najpopularnijih i najnagrađivanijih, a opet i najisplativijih filmova u regionu poslednjih decenija, film „Što je muškarac bez brkova”.

S.ĆETKOVIĆ

Hrvoje Hribar i Sara Stijović, voditeljka programa Džada film festa „Kafa sa…”

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *