Književnik Abdulah Sidran gostovao na festivalu „Odakle zovem” – Na službenom putu u filmu

Prije početka razgovora, publika je mogla da pogleda kratki igrani film „(A)Torzija” reditelja Stefana Arsenijevića za koji je scenario napisao Sidran

Književnik i filmski i TV scenarista iz Bosne i Hercegovine, Abdulah Sidran, gostovao je na 11. izdanju Međunarodnog književnog festivala „Odakle zovem”. Moderator razgovora s njim bio je filmski kritičar Vuk Perović. Prije početka razgovora, publika je mogla da pogleda kratki igrani film „(A)Torzija” reditelja Stefana Arsenijevića za koji je scenario napisao Sidran, i prepozna ono zbog čega su voljeli i cijenili u bivšoj Jugoslaviji.

Kako se i očekivalo, razgovor sa Sidranom počeo je podsjećanjem na velike i uspješne filmove koje su svojevremeno po njegovim scenarijima režirali Emir Kusturica – „Sjećaš li se Doli Bel” i „Otac na službenom putu”, kao i „Kuduz” u režiji Ademira Kenovića. No, kako je rekao Sidran, „ne volim da se daje veći značaj u okviru moga opusa onome što sam radio u scenaristici od onoga što sam radio u beletristici”. Odnosno, kako je dodao, smatra da je izvjesno vrijeme proveo na službenom putu u filmu.

– I prije i poslije tog izleta, ja sam u svijetu obilježen i prepoznat kao izniman pjesnik. Jer, recimo, „Zmajevu nagradu” nijesu davali za film, a ja sam je dobio kada su je dobijali najveći jugoslovenski pjesnici. U tom smislu nije mi milo da se sa mnom u razgovoru potroši sat i po, i da to bude više priča o filmu – rekao je između ostalog Sidran. No, priču je kasnije upravo skretao u pravcu njegovog filmskog stvaralaštva.

Tokom večeri s publikom je Sidran podijelio i nekoliko zanimljivih anegdota vezanih za svoje stvaralaštvo, a podsjetio je i na svoje od ranije javnosti poznate političke stavove.

Ž.J.


Festival „Odakle zovem” završava večeras
Danas je na programu festivala „Odakle zovem” u 18 časova na programu razgovor o književnosti i muzici Tanje Bakić i Rada Amanovića, u 19 časova kritičar Vlatko Simunović razgovaraće s Bojanom Krivokapićem i Milom Masoničićem, a od 20 časova kritičar Miroslav Minić razgovaraće s Oljom Knežević. Festival se zatvara večeras, programom koji počinje u 22 časa, a posvećen je poeziji Tanje Bakić, Lene Rut Stefanović, Marije Krivokapić, Jelene Nelević, Ivane Vujović i Varje Đukić.

Foto: Sidran i Perović

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *