Na Cetinju otvorena retrospektivna izložba radova akademika Dragana Karadžića

Znaci, dodiri i trajanja ljudske duše

Izložba slika, crteža i akvarela akademika Dragana Karadžića pod nazivom „Znaci… Dodiri… Trajanja” koju su priredili Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.
– Retrospekcijski pogled u četiri i po decenije umjetničkog stvaralaštva, bez obzira na medij kazivanja, govori o jednom, jedino bitnom i vrijednom, o onom čime se u suštini bavi svaka istinska umjetnost – o životu, prirodi i čovjeku, njihovim vidljivim i nevidljivim, ekstrovertnim i introvertnim korelacijama. Dragana Karadžića, upravo, zanimaju ti tanani dodiri prirode i čovjeka, ali i individualna priroda čovjeka, koja se ogleda u odnosu na onu u kojoj obitava i skončava – kazala je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović.
Dodala je da poput posvećenog arheologa Karadžićeve istraživačke, kreativne kampanje višedecenijski traju, imaju svoje faze i cikluse, „preventivna” i „sistematska” sondiranja tla, zadiranja u sve dublje prirodne i civilizacijske slojeve, istovremeno i u unutarnju slojevitost ljudske duše.
– U njegovim radovima, podjednako u crtežima, slikama, akvarelima, fotografiji, sve je u uravnoteženom ritmičkom kretanju, nekom osobenom, čulnom pulsiranju, damarima, titrajima svjetlosti i zvuka. Lirska apstrakcija, novi enformel, gestualno slikarstvo samo su neke od fioka i stilskih odrednica u koje smještaju Karadžićevu umjetnost. Značajniji od determinisanih svrstavanja, čini se fini balans gradivnih elemenata slike-kompozicionog, koloritnog i crtačkog, vanredan osjećaj mjere njihovih međuodnosa, što je vidljivo u prvom, površinskom sloju. No, zađemo li malo dublje u iščitavanje djela Dragana Karadžića otkrivamo neslućene svjetove predanog erudite, poznavaoca istočnjačke filozofije, mandala, kaligrafije, vizantijskog freskoslikarstva, ali i zapadnoevropskog književnog, likovnog i muzičkog nasljeđa… Karadžićeva slika je „živi organizam” satkana od pigmentnih čestica života, spremna da primi ispovijest i transmituje poruku. Ona jednovremeno oslobađa i zarobljava, traži procesualnost i rad iznutra. Transkripcija Karadžićevog pisma nije jednostavna, ni laka, zna da zavara i zavede njena muzikalnost i iskričava vitalnost. Trakasti frizovi, notni zapisi, kosine – sonarni odjeci, smisaone sinkope, dubine detalja kriju univerzum… Sve su to znaci, dodiri, trajanja – kazala je Miranović.
Izložba Dragana Karadžića, na kojoj su prezentovana 62 djela nastala protekle četiri i po decenije, biće otvorena do 11. jula.
Z.P.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *