Preminuo istaknuti književnik Kosta Radović – Odlazak pivskog Markesa

Kompozitor Boro Tamindžić po stihovima Koste Radovića napisao je veliku kantatu „Ugarak tijela” o genocidu u Pivi 1943. godine i „Ljubav se javno kaže” o strijeljanju 1941. godine u Kraljevu. Član je Udruženja književnika Crne Gore, Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i savjeta Enciklopedije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

Književnik i prosvjetni radnik Kosta Radović, istaknuti član Udruženja književnika Crne Gore, laureat brojnih nagrada, pjesnik Pive, preminuo je u Podgorici, u 84. godini života, saopštilo je UKCG.

Rođen je 1936. godine na Mioči, u Pivi. Književnost je završio u Beogradu. Osam godina bio je sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore. Bio je vođa književne delegacije u Rusiji (Moskva, Petrograd, Jermenija), davne 1976. godine. Počasni je građanin grada Suzdalja u Rusiji i Kraljeva u Srbiji.

Kosta Radović je autor preko trideset knjiga poezije i proze, kao i dokumentarnog filma „Piva” zajedno sa Zdravkom Velimirovićem. Bio je sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore i utemeljivač jugoslovenske manifestacije „Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koja već pedeset godina traje neprekidno. Zastupljen je u dvadeset antologija poezije i prevođen na više stranih jezika.

Udruženje književnika Crne Gore dodijelilo mu je nagradu za životno djelo „Makarijevo slovo” 2012. godine. Takođe, dobitnik je i prestižne nagrade „Pečat Hercega Šćepana”, „Vidovdanske povelje”, „Zlatne povelje” Međurepubličke zajednice iz Pljevalja, kao i Ordena zasluga za narod sa zlatnim vijencem, a nedavno mu je dodijeljena prestižna međunarodna književna nagrada „Marko Miljanov” UKCG.

„Kosta Radović već više od četiri decenije ispisuje poemu o potopu zavičaja, o životu i seobi Pivskog manastira, o stradanju čovjeka i prirode, oslanjajući se na živa predanja, iskazuje i svjedoči jedinstveni smisao svojim stihovima koji se ne odriču nade u Hrista i vječno ljudsko dostojanstvo. Pjesnik Radović u svom djelu vaskrsava mnoge ličnosti, potopljene kuće, luke, groblja, rijeke, mlinove, crkvišta, izgubljene vrijednosti, jednom riječju vaskrsava Pivu i potvrđuje se kao usamljeni pjesnik u našoj savremenoj poeziji čija je sudbina vezana za zavičaj”, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade „Marko Miljanov”.

Bio je dugogodišnji saradnik „Politike”, „Pobjede” i „Večernjih novosti” i decenijski saradnik lista „Dan”. U okviru književnih susreta „Pjesnička riječ na izvoru Pive”, održan je naučni simpozijum o književnom djelu Koste Radovića.

Kompozitor Boro Tamindžić po stihovima Koste Radovića napisao je veliku kantatu „Ugarak tijela” o genocidu u Pivi 1943. godine i „Ljubav se javno kaže” o strijeljanju 1941. godine u Kraljevu. Bio je član Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i savjeta Enciklopedije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

O književnom djelu Koste Radovića pisali su, između ostalih: Jovan Delić, Lidija Tomić, Zoran Lakić, Radomir Baturan, Radomir Uljarević, Bećir Vuković, Milutin Mićović, Ljubomir Tadić, Žarko Leković, Marko Nedić, Milica Kralj, Novica Đurić, Draga Bojović…

Bio je prvi direktor tri osnovne škole u Pivi, inicijator je i akter podizanja spomenika Žrtvama fašizma Pive.

Objavio je knjige poezije: „Piva samoglasna” (1974), „Pslam o zemlji” (1975), „Za novi zavičaj” (1976), „Prosuto nebo” (1978), „Izgovor uma” (1979), „Povelja” (na srpskom i engleskom, 1981), „Rebro zemlje moje”, „Strah od sreće” (1984), „Smrt živog vrela” (1987), „Povratič” (1988), „Ljubav se javno kaže” (1990), „Kuća kod Hrista” (1994), „Izvršenje straha” (izabrane pjesme, 1995), „Vezena tužbalica” (2005), „Samo(Antologija)”, (izbor poezije, 2006), „Večera za oba svijeta” (2008), „Solženjicinova brojanica” (2010), „Dva svijeta vidiš jedan pjevaš” (2012), „Strah od sreće” (2014); kao i romane „Ljetopisna knjiga arhimandrita Arsenija Gagovića” (1990), „Vrtijeljka” (2003), „Bogorodičina knjiga” (2008); knjige kratke priče: „Uspenska vrata” (1997), „Kaluđerski most” (2012). Autor je radio drame: „Ubistvo braće Tadić”, dokumentarno-književne proze: „Piva potop” (1998), „Seoba manastira Pive” (2001), „Zapisi manastira Sv. Bogorodica” (2010) i putopisne proze „Putopis iz Kine” (1984).

Izdavač i pjesnik Radomir Uljarević kazao je, jednom prilikom, da je književnik Kosta Radović „pivski Markes, hroničar velikog potopa, hroničar književnosti koja je nastajala u okviru Pivskog manastira”.

A.Ć.


Komemorativno veče
Udruženje književnika Crne Gore će u četvrtak 13. juna, u Manastiru Svetog Simeona Mirotočivog, na Nemanjinom gradu, u Podgorici, u 19 časova, održati komemorativno veče povodom smrti svog istaknutog člana Koste Radovića, saopštio je predsjednik Udruženja, književnik Novica Đurić.

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *