Prije svitanja/Before Sunrise

Pre svitanja (engl. Before Sunrise) američka je ljubavna drama iz 1995. koju je režirao Ričard Linklejter po scenariju koji je napisao sa Kim Krizan.

Radnja prati mladog Amerikanca Džesija (Itan Hok) i mladu Francuskinju Selin (Žili Delpi) koji se upoznaju putujući vozom po Evropi i odlučuju da zajedno siđu u Beču, gde provode jedan dan. Film nema klasičan zaplet nego prikazuje razgovore između Džesija i Selin dok šetaju Bečom, u kojima iznose svoje stavove o životu, ljubavi i drugim temama.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sandens 27. januara 1995, a ubrzo nakon toga i na Berlinskom filmskom festivalu gde je Linklejter osvojio nagradu Srebrni medved za najboljeg režisera. Naišao je na hvalospeve kritičara i uz nastavke Pre zalaska sunca (2004) i Pre ponoći (2013) često se navodi kao jedan od najboljih ljubavnih filmova svih vremena.

Sinopsis

Film počinje kad Džesi upoznaje Selin na vozu za Pariz. Započnu razgovarati u vozu. Džesi putuje u Beč dok Selin odlazi u Pariz nakon što je posjetila svoju majku u Budimpešti.

Kad dođu do Beča, Džesi upita Selin da mu se pridruži. Džesi uvjeri Selin riječima kako će za 10 ili 20 godina, možda biti nesrećna u braku i možda će se pitati kojim bi tokom išao njen život da je izabrala drugog muškarca, te da joj je ovo šansa da upozna samu sebe i da upozna njega. Njegovim riječima, on se opisuje kao “isti dosadni nemotivisani muškarac”. Džesi bi trebao uhvatiti let za SAD rano ujutro, te čak nema dovoljno novca kako bi unajmio sobu preko noći, te on i Selin odlučuju kružiti ulicama Beča. Razmenjuju svoja mišljenja i poglede na život i ljubav.

Negde tokom noći, pronađu zajedničku romantičnu tačku i spavaju zajedno u parku. Film završava idući dan na železničkoj stanici, gde oboje obećaju kako će se naći na istom mestu za 6 meseci.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Before_Sunrise

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *