Santana, album „Africa Speaks“ – Pod činima čarobnice

Kroz 52 godine postojanja, bend Santana je već dugo rob sopstvenog, prepoznatljivog zvuka. Gitara Karlosa Santane sada je sinonim za latino-afro, pa nije ni potrebno dodati rok prefiks da se nepogrješivo zna što znači. Nakon više od pola vijeka, ljudi prosto požele da iskorače iz svog atara.

„Africa Speaks“ zato nije Afrika onako kako ju je Karlos Santana „čitao“ decenijama. Ovoga puta, osmočlani bend koji je okupila stara producentska zvjerka Rik Rubin u deset dana je krvnički i pasionirano radio u čuvenom „Šangli-La“ studiju na plaži Malibu, nedaleko od Los Anđelesa. Inspiracije su bile afričke melodije neparnih, ludih ritmova. U dugom putovanju Santaninog broda sa kraja na kraj Sahare, tamo gdje poneka školjka i dalje sanja da je tu nekad bilo more, nepogrešiv kormilar je Konća Buika. Baš ona španska čarobnica sa baršunom rajske visine od glasa, koja jednako vješto brodi u flamenku, fri-džezu (!), fanku, soulu ili konvencionalnijem roku.

Savršen par

Da je od cijelog albuma i od cijele nafake Santaninog benda sa Buikom izašla samo pjesma „Yo Me Lo Meresco“, vrijedjelo bi i bilo bi dovoljno. Negdje do pola petominutne poslastice će vas potpuno ubijediti da su Buikin glas i Santanina gitara savršen par. Naspram nje, koja trijumfalno i ponosno brodi niz plime i osjeke životne radosti, je devetominutna „Blue Skies“. Nošena dahom okeanske svježine koji nakratko rashladi ljetnju noć, interesantna je fuzija džeza i bluza.

Pjesmama poput „Breaking Down the Door“ treba vremena da „kliknu“, jer nije lako ispratiti sve rukavce koje Buika želi da istraži i proživi. Ubitačna je balada koja dekonstruiše jedan tvrdoglavo patrijarhalan ples. Slična fanki džez poslastica, laganija za varenje, je „Luna Hechicera“. „Klasičnog“ Santanu najlakše je prepoznati u ozračju kultnog albuma „Caravansarai“ iz 1972. godine, u to vrijeme megapopularnog baš u Jugoslaviji. To je posebno očigledno na „Bembele“ u kojoj Karlos vrlo ciljano ponavlja jedan dobro poznat solo.

santana-2

Energija slobode

Na albumu „Africa Speaks“ ključni utisak je energija, radost koju Santanin bend crpi iz dugo čekane slobode. Prava je šteta, što nakratko oslobođeni od produkcijskih stega nijesu imali duže od deset dana da promisle i podvuku i jak tematski koncept. Ovako, Buika i Karlos izvukli su maksimum onoga što su mogli za deset dana – pod činima flamenko čarobnice, jedan stari karavan pronašao je oazu svoje mladosti. S. STAMENIĆ

Ocjena: 71/100

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *