Zlatno doba “Jugotona”: U Beogradu promovisana knjiga Siniše Škarice

Škarica, legendarni urednik u to zlatno doba “Jugotona”, istakao je da je diskografija tokom sedamdesetih u SFRJ postala industrija

KNjIGA “Tvornica glazbe, priča iz Dubrave”, autora Siniše Škarice, druga iz trodelnog serijala posvećenog istorijatu “Jugotona”, jedne od najznačajnijih diskografskih kuća u Jugoslaviji, promovisana je u utorak u njihovoj radnji u Beogradu. Posle prve knjige, koja je obuhvatala period rokenrol početaka u SFRJ šezdesetih, druga se bavi periodom od 1970. do 1989. godine.

Škarica, legendarni urednik u to zlatno doba “Jugotona”, istakao je da je diskografija tokom sedamdesetih u SFRJ postala industrija.

– Toliko se tada namnožilo imena, tema i žanrova, da ih je bilo teško smestiti u jednu knjigu, iako ona ima 575 stranica – istakao je Siniša. – Nama je ta diskografija sveža u pamćenju, pa se nalazimo na “klizavom terenu”, pred očima publike koja može kritički da gleda na to, kao i sami protagonisti. Nije, međutim, reč o suvoparnoj enciklopediji koja objektivno posmatra stvari. Radi se o nizu beležaka, portreta, eseja. To su prilozi biografiji jedne velike izdavačke kuće koja je bila sinonim za diskografiju u bivšoj državi.

Treća knjiga, najavljena za sledeću godinu, obuhvataće period od raspada Jugoslavije do danas, kad je ime “Jugoton” promenjeno u “Kroacija rekords”.

Foto Siniša Škarica, Natalija Cajić i Želimir Babogredac

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *