Aleksandar Lukić – Ko ima mitologiju ima mjesto u istoriji

DR ALEKSANDAR LUKIĆ ODRŽAO PREDAVANJE U OKVIRU TRIBINE „CONDITIO HUMANA III – ELEKTRIFIKACIJA PLATONOVE PEĆINE” U KNJIŽARI MATICE SRPSKE U PODGORICI

 

Gost novog izdanja filozofske tribine „CONDITIO HUMANA III – Elektrifikacija Platonove pećine” u knjižari Matice srpske u Podgorici bio je dr Aleksandar Lukić koji je promovisao svoju knjigu „Obrnuti Vavilon” u okviru predavanja „Mit i stvarnost”. Ovaj ugledni beogradski filozof u ovoj knjizi koju je objavila „Prosveta” posvetio se Šelingovom tumačenju mita kao nužne faze u istorijskom procesu ljudskog osvješćenja. Kroz ovu knjigu autor je istraživao Šelingovu misao o mitologiji u okviru njegovog filozofskog učenja.
Glavna interpretativna (hipo)teza glasila je da je Šeling protumačio mit kao lik uma.
Urednik tribine „Elektrifikacija Platonove pećine” doc. dr Dušan Krcunović je naglasio da je analizom Šelingove misli, osvjetljavanjem veze između mitotvorstva i mitologije, Lukić pokazao da „narod stvara mitove i da samo mitovi uvode narode u istoriju”.
Ipak, Lukić je iznio stav da danas živimo u vrijeme obrnutog Vavilona (kako se i zove njegova knjiga) – „vrijeme jednog boga, jednojezičnosti i jedne narodnosti”.
– I svako ko se tome suprotstavi je protivnik. Svaka nacionalnost, svaki zagovornik posebnosti, bogatstva jezika i različitosti je protivnik – zaključio je Lukić.
Lukić je knjigom „Obrnuti Vavilon” današnjem čitaocu otkrio Šelinga, koji je, kako je istakao prof. dr Drago Perović, u svom učenju nagovijestio danas aktuelne globalne svjetske tokove i predosjetio krizu identiteta i svijesti.
S.Ć.


Proces razvoja ljudske svijesti
Lukić je naglasio da Šelingova misao o mitu teogonijski proces koji ima pojmljiv i uman smisao, zbog čega je dostojan da bude predmet jedne filozofije mitologije. Obrađujući isključivo teogonijske mitove Šeling je, naglasio je Lukić, podijelio proces razvoja ljudske svijesti u tri faze – relativni monoteizam, koji je postojao u pradoba koje se karakteriše postojanjem jednog jezika i naroda. Druga faza je vrijeme i razvoj naroda i jezika kao i višebožja. Treća faza razvoja svijesti je otkrovenje, kojim se po Šelingu završava razvoj svijesti.

 

Foto: Lukić, Krcunović i Perović

 

https://www.dan.co.me/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *