Fajt Helmer: Mikiju riječi nisu potrebne

Reditelj “Brushaltera” i gost festivala na Paliću. Manojlović mi je bio jedini izbor

SAMO Miki Manojlović može pokretom i pogledom da govori. Njemu reči nisu potrebne. Raditi sa njim je kao da imate Božić svaki dan – u dahu priča Fajt Helmer, reditelj i koscenarista fima “Brushalter”, koji je prikazan na 26. Festivalu evropskog fima na Paliću u okviru selekcije “Paralele i sudari”.

Naslovnu ulogu, mašinovođu Nurlana, koji tokom svoje poslednje vožnje pokupi brushalter sa štrika za veš, a potom pokušava da pronađe vlasnicu donjeg veša, glumi naš Predrag Miki Manojlović. Zanimljivo je da u filmu nema dijaloga, ali i pored toga sve je potpuno jasno.

– U filmu “Apsurdistan” bilo je svega nekoliko reči, ali je i pored toga bio neophodan prevod. Sada sam napravio film kome ništa nije potrebno. Sve se kaže pokretom, muzikom, slikom. Zato je to bio veliki izazov za dizajnere zvuka – kaže Helmer.

Prva prepreka, po njegovim rečima bila je da priču ispriča bez reči a druga – da nađe pravog glumca:

– Ne znam ko bi drugi to mogao da odglumi ako ne Miki Manojlović. On je pravi anđeo. On sve što radi govori samo za sebe. Kad on počne da otvara vrata iz njegovog lica se vidi da pita čiji je brushalter. Ne treba nijednu reč da kaže.

Reditelj dodaje da je sa Manojlovićem još 2002. godine sarađivao na filmu “Kapija raja”.

– Tada je glumio krijumčara izbeglica, a sada sam mu dodelio ulogu usamljenog mašinovođe u Azerbejdžanu – objašnjava naš sagovornik.

Fajt Helmer Foto Festival Palić

Na pitanje da li je “Brushalter” savremena “Pepeljuga”, Helmer odgovara:

– Možda samo u tom delu kada traži vlasnicu veša. U svakom drugom smislu nije bajka, sve to može da se desi i u realnom životu. Pre bih to nazvao poetičnom komedijom.

Za ovogodišnji festival na Paliću nemački reditelj ima samo reči hvale i zaključuje:

– Vidim mnogo filmova, za svakoga ima ponešto. Inače, ovde je sjajna atmosfera, samo šteta što ne možemo da se kupamo u jezeru. Inače, festivali su posebna mesta, jer filmovi prikazani na njima nam šire vidike, upoznaju nas sa drugim kulturama.

NAGRADA ŠARLU

NAGRADA “Andergraund spirit”, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, svečano je uručena francuskom reditelju Žanu Šarlu.

– Veoma sam dirnut što primam ovu nagradu na čemu se zahvaljujem palićkom filmskom festivalu. Postoje dva razloga zbog kojih sam ponosan – prvo, pohađao sam jednu umetničku školu sa željom da stvaram filmove koje sam tada nazivao anderground, i divio sam se autorima iz tog domena. Zato mi je velika čast da danas primim nagradu koja nosi to ime. Drugi razlog je taj što sam moj prvi film realizovao u Srbiji, blizu Novog Sada pre dvadesetak godina. Imam utisak da sam ovom nagradom zaokružio nešto u svom životu – kaže Šarl.

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *