Fantazija/Fantasia – Priča o filmu

Fantazija (eng. Fantasia) je američki animirani film fantastike iz 1940. To je treći dugometražni animirani film iz studija Walta Disneyja. Fantazija je sastavljena od osam nepovezanih, uglavnom apstraktnih epizoda koje prati klasična glazba u izvedbi orkestra Philadelphije. Prije svakog animiranog segmenta, u igranom dijelu filma Deems Taylor predstavlja publici koncept istog.

Najpopularniji segment ostao je “Čarobnjakov učenik”, u kojem je Disney ponovno progurao lik Mickeyja Mousea čija je popularnost do tada bila u padu. Fantazija je najkomercijalniji američki film 1940-ih: zaradila je sveukupno 76 milijuna $ u kinima tijekom tri ciklusa prikazivanja u kinima, što bi prilagođeno po inflaciji činilo 661 milijun $ danas. 1941. zaradila je 42,9 milijuna $, a ponovna izdanja 1985. i 1990. još po 8 i 25 milijuna $. Američki filmski institut (AFI) stavio je Fantaziju na 58. mjesto na listi “100 godina…100 filmova” te na 5. mjesto na listi “10 najboljih animiranih ostvarenja”. 1999. pojavio se svojevrsni nastavak, Fantazija 2000.

Segmenti
  1. Johann Sebastian Bach; Tokata i fuga u D-molu – igrani dijelova sa orkestrom koji svira glazbu. Potom prelaze u animirane dijelove, u linije, nedifinirane oblike i formacije oblaka.
  2. Petar Iljič Čajkovski; Orašar – apstraktni prikaz promjena prilikom prelaska iz ljeta u jesen te napokon u zimu. Također, prikazani su plesovi bajkovitih bića kao što su vile, te cvijeća, gljiva i lišča.
  3. Paul Dukas; Čarobnjakov učenik – Mickey Mouse je učenik nekog čarobnjaka u njegovom dvorcu. Kada njegov mentor odlazi spavati, znatiželjni Mouse uzima njegovu kapu kako bi i sam iskušao neke čarobne trikove. Oživi metlu te joj naredi da umjesto njega donosi vodu u kantama. Međutim, zaspije, te kada se probudi shvati da je metla uzrokovala poplavu te da ju nikako ne može natjerati da prestane donositi vode. Sa sjekirom uništi metlu, no sitni dijelovi dalje nastavljaju zadaću. Naposlijetku se probudi čarobnjak i zaustavi cirkus, te počisti nered.
  4. Igor Stravinski; Posvećenje proljeća – prikaz nastanka života na Zemlji, od bakterija do dinosaura. Uključuje sekvencu u kojoj T. Rex napada i ubija Stegosaura. Segment završava masovnim izumiranjem dinosaura koje otvara put razvoju sisavcima.
  5. Upoznavanje sa “soundtrackom“, u kojem je zvuk predstavljen kao ravna linija koja vibrira prilikom sviranja glazbe.
  6. Ludwig van Beethoven; Simfonija br. 6 – mitski svijet stare Grčke u kojem se oko Olimpa veselo igraju Pegaz, Kentaur, Faun i drugi likovi iz mitologije. Potom se pojavljuje i pijani Dioniz. Međutim, idilu prekida nevrijeme i grmljavine koje izazove Zeus te rastjera skupinu. Nakon toga se situacija smiri i vrati u normalu a Zeus zaspije na oblaku.
  7. Amilcare Ponchielli; Ples satovanilski konjevi, nojevi i aligatori plešu balet.
  8. Modest Petrovič Musorgski; Noć na ćelavoj planini i Franz Schubert; Zdravo Marijo – ogromni demon na nekom brdu okuplja zle duhove i druge demone, ali ih zvuk zvona vraća natrag u podzemlje. Potom nestaje tama i izlazi sunce dok skupina svećenika hodaju po magli u šumi sa zapaljenim bakljama dok se u pozadini pjeva “Zdravo Marijo”.
Nagrade

https://sh.wikipedia.org/wiki/Fantasia_(film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *