Kralj New Yorka/King of New York – Priča o filmu

King of New York (doslovno Kralj New Yorka) je američki igrani film snimljen 1990. u režiji Ejbela Ferare. Protagonist je Frenk Vajt (koga glumi Kristofer Volken), njujorški narko-bos koji odmah nakon povratka s odsluženja zatvorske kazne obnavlja svoju zločinačku organizaciju i počinje preuzimati teritorije i poslove drugih bandi, ne mareći za to što time izaziva masovno krvoproliće na ulicama.

Uloge
Kontroverze i popularnost

Po izlasku, film je bio jako popularan i omiljen među mnogim kritičarima, dok su ga neki drugi kritičari praktično prezirali. Tokom svoje premijere na Njujorškom filmskom festivalu, na primjer, mnogi iz publike (uključujući samu Ferarinu suprugu) su izašli iz sale. Nakon održane premijere, prvo pitanje Ferari je glasilo: „Film je odvratan. Zašto ne krenete na neki program odvikavanja od droge?“ Sljedećeg dana, Lari Fišburn i Nikolas St. Džon su doslovno otjerani vikom sa pozornice. Film je kasnije skraćen sa 118 na 106 minuta da bi bio obilježen sa „R“ (djeci ispod 17 godina zabranjeno gledanje bez staratelja) umjesto dotadašnjeg „X“ (jake scene nasilja, pornografije, isl.). Za vrijeme svog početnog emitovanja u bioskopima je zaradio svega 2 miliona dolara i uskoro je povučen iz bioskopa.

Od tada, međutim, film je doživio iznenađujuću popularnost i status kultnog filma, naročito među obožavaocima „gangsta“ repa, vjerovatno zbog muzike u filmu i naslovne pjesme čiji je tvorac Šuli Di, poznati reper za kojeg se često kaže da je „kum gangsta repa“. Takođe je popularan među obožavateljima Kristofera Volkena za kojeg, od kojih mnogi kažu da je u ovom filmu odigrao svoju najbolju ulogu. 20. aprila 2004. U organizaciji „Artizan entertejnmenta“ je ponovno objavljen film na dva DVD-a, skupa sa dokumentarcem o pravljenju filma, trejlerima i muzičkim diskom Šulija Dija.

Zanimljivosti
  • Film je snimljen za 40 dana, pri čemu filmska ekipa nijednom nije ostala preko jednog dana na istom mjestu
  • Pisanje scenarija je trajalo preko 5 godina
  • Džejms Ruso je prvobitno trebalo da glumi Džimija Džampa ali je napustio snimanje filma. Lorens Fišburn, koji je već bio namijenjen za ulogu Tomasa Flanigana, stalno je molio režisera Feraru da ga pusti da proba da odglumi ovu ulogu što mu je na kraju i pošlo za rukom.
  • Prva scena, kada Frenk Vajt izlazi iz zatvora, je djelimično snimljena u zloglasnom američkom zatvoru Sing Sing, što je prvi put u istoriji da se ovaj zatvor koristi za snimanje filma.
  • Ejbel Ferara tvrdi da je Vesli Snajps doslovno sve vrijeme snimanja filma spavao u njegovom autu.
  • Riječ „jebati“ (engl. fuck) se tokom trajanja filma izgovara 90 puta.
  • U novinskom članku u kome navodno piše da je Frenk Vajt oslobođen, u sceni u telefonskoj govornici, se vidi, kad se približi, da nema nikakve veze sa Frenkom Vajtom.
  • Reper Notorijus Bi-Aj-Dži je dobio nadimak „Frenk Vajt“ poslije ovog filma.

https://sh.wikipedia.org/wiki/King_of_New_York

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *