Rainbow – Priča o grupi

Rejnbou (engl. Rainbow) je britanska rok grupa koju je vodio gitarista Riči Blekmor od 1975. do 1984., ponovo od 1993. do 1997. kao i od 2015. do danas. Prvobitna postava je nastala od američke rok grupe Elf sa Roni Džejms Dio kao glavinim pevačem, ali nakon prvog albuma Riči Blekmor je otpustio sve članove i nastavio da radi sa Diom do 1979. godine kada je Dio napustio grupu i otišao u Blek Sabat. Nakon Dijovog odlaska, grupa Rejnbou je ostvarila značajan komercijalni uspeh.

Grupa Rejnbou je zauzela 90. mesto na VH1 listi 100 najboljih hard rok umetnika (engl. VH1's 100 Greatest Artists of Hard Rock). Grupa je prodala preko 28 miliona albuma širom sveta.

Istorija

Osnivanje (1975)

Riči Blekmor je bio u grupi Dip Parpl kada je hteo da snimi pesme Black Sheep of the Family i Sixteenth Century Greensleeves koje su ostali članovi benda Dip Parpl odbili želeći da promene muzički stil. Nakon toga Riči Blekmor odlučuje da snimi pesmu sa Diom i njegovom grupom Elf. Album je snimljen 1975. godine u Nemačkoj pod nazivom Ritchie Blackmore's Rainbow. Album je naišao na pozitivan prijem i našao se na listama hitova u SAD i Velikoj Britaniji. Grupa je dobila naziv Rejnbou po restoranu u Los Anđelesu gde su Riči Blekmor i Dio provodili slobodno vreme.

Riči Blekmor u Barseloni

Muzički stil grupe Rejnbou je bio inspirisan klasičnom muzikom. Riči Blekmor počinje da svira violončelo kako bi osmislio interesantnije prelaze između akorda a Dio piše tekstove sa srednjovekovnom tematikom.

Nakon pozitivnog iskustva sa Diom, Riči Blekmor odlučuje da napusti Dip Parpl.

Nakon velike svetske turneje 1978. godine Blekmor želi da promeni muzički stil grupe u više komercijalniji pravac. Dio se nije slagao sa ovom promenom i napušta grupu 1979. godine.

Komercijalni uspeh (1979—1983)

Blekmor je zamenio Dija sa Gramom Bonetom. Album Down to Earth doživljava značajan komercijalni uspeh sa singlovima All Night Long i Since You Been Gone. Nakon tog albuma Gram Bonet napušta grupu kako bi se posvetio solo karijeri. Sledeći album Difficult to Cure je snimljen sa američkim pevačem Džo Lin Tarnerom. Najveći uspeh dostigli su sa singlovima I Surrender u velikoj Britaniji i Jealous Lover u Sjedinjenim Američkim Državama. Albumi Straight Between the Eyes i Bent Out of Shape su takođe bili uspešni, ali je sa njih samo jedan singl ”Stone Cold” uspeo da se popne na top liste.

Raspad (1984) i ponovno okupljanje (1993)

Menadžer grupe Rejnbou pomogao je ponovnom okupljanju grupe Dip Parpl i time se grupa Rejnbou, aprila 1984. godine raspala. Tada je izašao album Finyl Vinyl koji je bio sačinjen od pesama snimljenih na nastupima i od B strane raznih singlova.

1993. godine Riči Blekmor napušta Dip Parpl zbog neslaganja sa drugim članovima gurpe, i ponovo osniva Rejnbou sa novim članovima grupe. 1995. izdaju album Stranger in Us All nakon čega kreću na veliku svetsku turneju. Međutim, ubrzo nakon izdavanja albuma, Blekmor se okreće svojoj dugogodišnjoj strasti, srednjovekovnoj i renesansnoj muzici. Poslednji koncert Rejnboua održan je 1997. u Danskoj nakon čega Riči Blekmor osniva novu grupu Blekmors Najts koja je ispirisana renesansnom muzikom.

Rejnbou posle 1997. godine

Pesme grupe Rejnbou su nakon raspada grupe izvodili bivši članovi, uglavnom Roni Džejms Dio, Džo Lin Tarner i Gram Bonet. Pojedini bivši članovi grupe su bili voljni da se ponovo sastave. Džo Lin Tarner izjavljuje da radi na povratku Rejnboua, ali i da najviše zavisi od gitariste Ričija Blekmora koji je posvećen svojoj grupi Blekmors Najts.

2015, Blekmor objavljuje da će na ljeto 2016. svirati rock koncerte pod starim nazivom grupe “Ritchie Blackmore's Rainbow”, što predstavlja prvi nastup grupe posle 1997. Nova Rejnbou ekipa je proglašena 6. novembra 2015. Sastoji se od pjevača Lords of Blek – Roni Romera, klavijaturiste Stratovarijusa – Jensa Johansona, i bubnjara Blekmor Najts – Davida Keita kao i basiste Bob Nuveoa (Boba Kurijana).

Diskografija

photo by Music N’ More

https://sr.wikipedia.org/wiki/Рејнбоу

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *