Srđan Marjanović: Čovek bez ljubavi je kao drvo bez lista

Srđan Marjanović o novom albumu, duetu sa Majom Odžaklijevskom, EKV i “Kerberu”…

KANTAUTOR Srđan Marjanović nedavno je predstavio dvostruki disk “Peščani sat”, sa najlepšim pesmama poput “Bebo, ne plači”, “Mi smo jedno drugom govorili vi” i “Dragstor”, ali i novim numerama, među kojima se izdvaja duet sa Majom Odžaklijevskom, po kom je i nazvano izdanje. To je u Srđanovoj dugoj i plodnoj karijeri prvi muško-ženski duet.

– Uvek sam smatrao da dueti služe da sa tuđom slavom napraviš još nešto za sebe, da stekneš još neki poen – kaže Marjanović za “Novosti”. – Ja to nisam hteo. Želeo sam da budem sam sebi kriv za sve što sam uradio. Ako bude dobro – svi aplauzi meni. U suprotnom – svi minusi meni. Imao sam na početku bend koji se zvao “Puma”, prethodno i nekoliko snimaka sa “JU grupom”. Sve ima rok trajanja i najlakše mi je bilo da radim samostalno.

Marjanović slikovito kaže da, kada napuniš neke godine, ne možeš više da pevaš “Mala, vidimo se u šest”:

– Moj peščani sat je dobrim delom istekao, ali ne samo moj, nego cele te rokenrol generacije sedamdesetih. To su bile najlepše godine. Ljubav mi je nepresušna inspiracija. Čovek bez ljubavi je kao ptica bez krila, kao drvo bez lista.

Niko drugi mu, kaže, za duet nije pao na pamet osim Maje. Da je ona odbila da otpeva pesmu, ne bi je ni snimio. Prijatelji su 30 godina, zajedno su nastupali, a onda je rešila da ne peva više, jer ima svoje probleme, autističnog unuka o kome brine.

– Odneo sam joj pesmu i rekao: “Maki, ovo je moj i tvoj peščani sat”. Kad ju je čula, rekla je kako je ona njena i moja istina i punog srca ju je snimila – veli kantautor.

Za Marjanovića se vezuje i priča da je, kao muzički urednik Produkcije ploča i kaseta Radio-televizije Ljubljana, “otkrio” EKV i “Kerber”. Slovenija je tada bila malo tržište i bili su im potrebni bendovi koji pevaju na srpskohrvatskom jeziku.

– Tako sam čuo prvi put Milana Mladenovića i “Ekatarinu Veliku” – seća se Srđan. – Dve-tri diskografske kuće odbile su da im objave album. Ponudio sam da im odmah objavimo ploču, i nisam pogrešio. To prvo izdanje im je otvorilo sva vrata. Bukvalno sam ih ja otkrio.

Ista stvar se, kaže, desila sa “Kerberom”:

– Pred svirku “Pume” u Nišu, došli su mladi momci i pitali me da li mogu da sviraju kao predgrupa. Tražio sam da čujem neke snimke, da se ne brukamo uveče na koncertu. Doneli su ih, i oduševio sam se. Odsvirali su onda “Mezimca”, njihov prvi budući hit. Bio je vikend, pa sam im rekao da u ponedeljak dođu kod mene u Beograd i donesu snimke, jer ćemo objaviti album. Posle sam im sredio i snimanje u Londonu.

Foto: P. Mitić

www.novosti.rs/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *