Bal monstruma/Monster's Ball – Priča o filmu

Bal monstruma
Monster's Ball, 2001., SAD, Kanada, 110 min.

Henk Grotovski i njegov sin Soni rade kao zatvorski čuvari. Henk je prek čovek i rasista, koji smatra da je njegov sin nesposobnjaković i kukavica. Nakon jedne teške svađe s ocem, Soni izvrši samoubistvo.

Nekoliko dana kasnije, Henka na putu zaustavlja crnkinja Leticija, koja ga moli da je odveze do njenog teško povređenog sina u bolnicu. Henk odlučuje da pomogne, međutim, dečaku nažalost nema spasa. Narednih dana Henk često posećuje Leticiju na poslu, a njihovo intenzivno druženje ubrzo prerasta u ljubavnu vezu. Henk otkriva i da je Leticija udovica osuđenika na smrt u čijem je pogubljenju učestvovao, ali rešava da njoj tu činjenicu prećuti. Ipak, želi da joj nadoknadi gubitak tako što će se brinuti o njoj. Pronašavši novi smisao, Henk postaje drugi čovek. Daje otkaz na poslu, čak počinje i da se suprotstavlja svom autoritativnom ocu, koji mu je još u mladosti usadio mržnju prema crncima…

Hali Beri je dobila Oskara 2002. godine za ulogu u ovom filmu. Film je nominovan i za Zlatni globus za najbolju glumicu, a u istoj kategoriji i na Berlin film festivalu.

https://mojtv.net/film/2327/bal-cudovista.aspx

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *