Film “Četiri ruže”: Beograd kakav nismo vidjeli

Debitantski film Vasilija Nikitovića “Četiri ruže” premijerno na festivalu u Nišu. Grad pun života, noćnog provoda, žurki, splavova…, ali ipak mnogi odu razočarani

NA 54. filmskim susretima u Nišu, večeras u 20.30 premijerno će biti prikazan debitantski film Vasilija Nikitovića “Četiri ruže”. Radnja filma, u kom je Nikitović i koscenarista sa Balšom Labovićem, dešava se tokom jedne noći i prikazuje urbani mozaik gradskih likova koje povezuje neutoljiva želja za lakom lovom, dobrim provodom i bezbrižnim jutrom. Putevi filmskih junaka ukrstiće se u noćnom klubu “Četiri ruže”…

– Po žanru je krimi-drama sa elementima komedije, i to je najbolji opis za nekoliko paralelnih priča – o jednoj glumici u pokušaju, o korumpiranom policajcu, o četiri devojke sa sela koje su došle u grad u provod, o momku koji dolazi iz Zvečana… Kad se toliko likova spoji na jednom mestu, u kafani, desiće se i komedija i drama – kaže, za “Novosti”, Vasilije Nikitović.

Iako je reč o debitantskom filmu, “Četiri ruže” imaju impresivnu glumačku ekipu, u kojoj su Miloš Samolov, Boris Milivojević, Dragan Jovanović, Srđan Todorović, Gordan Kičić, Sonja Kolačarić, Nada Macanković i Milutin Milošević, Dragana Dabović. Svi oni su, prema rečima reditelja, “glavni”, i imaju jednaku minutažu na filmu.

– Glumcima sam poslao scenario i svi su prihvatili, jer im se dopala priča – kaže Vasilije, i naglašava da je film snimljen sa puno dobre volje i pomoći. – U finansijskom delu pomogli su nam i Filmski centar i Ministarstvo kulture, ali je ovo delo stvorila ta dobra atmosfera i prijateljstvo među glumcima, koji su često učestvovali i u kreiranju scena.

Reditelj i koscenarista kaže da je film pun originalnih doskočica i fora koje je “pokupio sa ulice i ubacio u filmski jezik”. “Četiri ruže”, kako je najavljeno u trejleru, pokazaće nam “Beograd kakav još niste videli”.

Vasilije Nikitović

– To je onaj Beograd o kome pričaju svi ljudi iz regiona i unutrašnjosti, grad pun života, noćnog provoda, žurki, splavova…, ali, ipak, mnogi odu razočarani – objašnjava Nikitović.

Reditelji, dodaje on, svoj prvi film prave da bi nešto rekli, izneli stav, pa zato i njegovo debitantsko čedo “nije samo puka zabava, već nosi i jednu optimističnu poruku”. Na pitanje zašto je toliko dugo čekao da snimi svoj prvi film, odgovara da su razlozi isti kao i za sve njegove kolege.

– Osim Kusturice i još možda jednog-dva reditelja koji, zahvaljujući svom renomeu, mogu da snimaju kad hoće i koliko hoće, mi ostali čekamo iz istog razloga, a to znači, dok se ne obezbedi novac. Ali ne volim da se žalim, smatram da nam je to dalo vremena da naša ideja sazri, imali smo vremena da promislimo, snimimo i montiramo, tako da budemo u potpunost zadovoljni. Smatram da mladi reditelji treba hrabro da uđu u projekte, pa i bez novca, jer će kvalitet naići na podršku, pre ili kasnije – kaže Vasilije Nikitović.

LEKCIJE OD KUSTE I MIŠE

NIKITOVIĆ je bio pomoćnik reditelja u nekoliko filmova Emira Kusturice. Od njega i od Miše Radivojevića, kaže, naučio je najvažnije lekcije o rediteljskom poslu:

– Ja sam “dete” dva profesora, koliko u priči, toliko i u režiji. Od Miše sam naučio da reditelj mora iz sebe da “izbaci priču”, i ako ne može da izbaci “aždaju”, onda makar malog ružičastog zeca. Od Kuste sam prihvatio lekciju da scenario nije Biblija i da je važnije da stvaraš nego da se držiš slova na papiru. Na tom tragu i uz njihovu podršku nastao je ovaj film.

www.novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *