Izložba vajara Ratka Vulanovića: Kamen stari, ipak, najljepše

Od ponedeljka u 20 časova, Vulanović će u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” predstaviti novu izložbu

POČETKOM sedamdesetih godina prošlog veka, već prvom samostalnom izložbom na Kolarcu, vajar Ratko Vulanović izdvojio se jedinstvenim izrazom na našoj likovnoj sceni. Od ponedeljka u 20 časova, Vulanović će u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” predstaviti novu izložbu. Činiće je crteži nastali u poslednje tri godine, a skulpture u poslednjih osam.

Prevashodno posvećen skulpturi, ovaj autor neguje crtež kao suštinu svog rada, kao svoje umetničko težište. Njegov skulptorski opus izgrađen je najvećim delom od granita i drveta. Za ove materijale se opredelio zbog njihovih karakternih svojstava. Umetnik tvrdi – “kamen najlepše stari”.

– Kamen je božanstvo – smatra Vulanović. – Kamen je nešto najlepše što nam je Bog podario. Zamislite da nije bilo kamena, ne bi bilo Mikelanđela. Da nije mermera antičkog, ne bi bilo Akropolja. Sve što je za sva vremena i sve što je poezija skulptorska, to je napravljeno u kamenu. Sve je ostalo zamena, i to zamena neuspela. Bronza nekako i može, a sve ostalo je – prevara.

Skulpture umetnika koji se dosad predstavio na više od 20 samostalnih izložbi, kako zapažaju stručnjaci, odišu duhom monumentalnosti i plene snagom, svedenim formama i jezgrovitim iskazima. Njegovi skulptorski ansambli u sebi nose i arhetipske simbole. Svoje “vizuelne priče”, građene od dinamičnih i statičnih elemenata.

Rođen u selu Laz kod Nikšića, u kom je završio osnovnu školu, odakle se uputio u Umetničku školu u Herceg Novom, Vulanović je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti diplomirao 1968. godine. Postdiplomske studije završio je 1971, posle čega izlaže širom bivše Jugoslavije. Nosilac je brojnih nagrada, među kojima su obe sa imenima vajara, Sretena Sojanovića i Rista Stijovića. “Politikina” nagrada pripala mu je za ansambl skulptura u aluminijumu “Veliki predeo”, a nagrada “Matija Ban” za izložbu “Kapije Beograda” na Adi Ciganliji.

Za Sabornu crkvu Hrista Spasitelja u Podgorici, koju je projektovao nedavno preminuli arhitekta Peđa Ristić, Vulanović je napravio spoljne zidove od rustičnog kamena.

BEOGRADSKI STOUNHENDž

Na samom ulazu u Adu Ciganliju nalazi se skulptura “Kameni grad”, koju je Ratko Vulanović poklonio glavnom gradu. Mnogi je zovu i beogradski Stounhendž.

Foto: Skulptura Ratka Vulanovića

www.novosti.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *