Pasje poslijepodne/Dog Day Afternoon – Priča o filmu

Pasje poslijepodne (eng. Dog Day Afternoon) je američki kriminalistički dramski film iz 1975. koji je režirao Sidney Lumet iz 1976. prema scenariju koji je napisao Frank Pierson, a koji sa labavo zasniva na stvarnom događaju objavljenom u članku časopisa Life u kojem su John Wojtowicz i Salvatore Naturale pokušali opljačkati banku u Brooklynu 22. augusta 1972., između ostalog kako bi platili terapiju korekcije spola Johnovoj transseksualnoj partnerici. Glavne uloge tumače Al Pacino, John Cazale, James Broderick i Charles Durning.

Prilikom premijere, film je dočekan hvalospjevom kritičara, a neki su smatrali da se po tonu ističe anti-establišmentom. Pasje poslijepodne je nominirano za nekoliko nagrada, od kojih je osvojilo stanovit dio. Izdvojeno mišljenje imao je sam Wojtowicz, koji je prigovarao da se film svega “30 %” držao točnosti događaja. Državni filmski registar Kongresne biblioteke je 2009. uključilo film u svoj arhiv zbog “kulturnog, historijskog ili estetskog značaja”.

Uloge
Nagrade

Pasje poslijepodne je dobio Oscar za najbolji originalni scenarij (Frank Pierson) a nominiran je u još pet kategorija: Najbolji glumac (Al Pacino), Najbolji sporedni glumac (Chris Sarandon), Najbolja montaža (Dede Allen), Najbolji redatelj (Sidney Lumet) i Najbolji film.

Zlatni globus je nominirao film u sedam kategorija: Najbolji glumac – drama (Pacino), Najbolja sporedna uloga (Charles Durning i John Cazale), Najbolji glumački debij (Chris Sarandon), Najbolja režija (Lumet), Najbolji scenarij (Pierson) i Najbolji film – drama.

BAFTA je nagradila film u dvije kategorije: najbolji glumac (Pacino) i montaža. Za nagradu su još nominirani bili i film, režiser (Lumet), scenario (Pierson) i zvuk.

Američki filmski institut (AFI) je film stavio na #70 mjesto na listi 100 godina AFI-ja… 100 uzbuđenja dok se Pacinov citat “Attica! Attica!” našao na #86 mjesto na listi 100 godina AFI-ja… 100 filmskih citata.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Pasje_poslijepodne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *