Počinje 76. Međunarodni filmski festival u Veneciji

U Veneciji 28. avgusta počinje 76. Međunarodni filmski festival – Mostra na kojem će se do 7. septembra 20 ostvarenja takmičiti za glavnu nagradu, Zlatnog lava.

Ovogodišnji festival otvoriće ostvarenje „The Truth“ (Istina) japanskog reditelja Kore-eda Hirokazua, a u kojem glume Katrin Denev i Žilijet Binoš.

„Mnogi filmovi ove godine bave se temom statusa žena u svetu. Čak i kada su reditelji muškarci, ostvarenja otkrivaju novu senzibilnost i predstavljaju dokaz da su kontroverze poslednjih godina obeležile našu kulturu“, izjavio je nedavno direktor Mostre Alberto Barbera, predstavljajući u Rimu zvaničnu selekciju.

Kao i svake godine, američke zvezde i velike holivudske produkcije biće na Mostri, koja je postala nezaobilazno mesto za filmove koji kasnije žele da se takmiče za prestižni Oskar.

Bred Pit će predstaviti naučno-fantastični film „Ada Astra“ američkog reditelja Džejmsa Greja. Slavni Robert de Niro će biti na Mostri sa filmom „Džoker“ (Joker) reditelja Toda Filipsa, koji istražuje korene čuvenog protivnika Betmena. U tom filmu glumi Joakin Finiks.

Treći američki sineasta u Veneciji će biti Stiven Soderberg sa ostvarenjem „The Laundromat“, trilerom o aferi panamskih dokumenata, sa Antonijom Banderasom, Gerijem Oldmanom i Meril Strip u glavnim ulogama.

Francusku će predstavljati Olivije Asaja sa filmom „Wasp Network“ i Rober Gedigijan sa ostvarenjem „Gloria Mundi“.

Slavni Roman Polanski će biti u trci za Zlatnog lava sa filmom „J’accuse“ (Optužujem) dramom inspiranom aferom Drajfus.

Skarlet Johanson će predstaviti film „Marriage Story“, Džoni Dep „Waiting for the Barbarians“, a rok zvezda Mik Džeger „The Burnt Orange Heresy“. Film sa Džegerom će biti prikazan poslednjeg dana festivala, 7. septembra.

Zlatnog lava za životno delo biće uručeno španskom reditelju Pedru Almodovaru.

Predsednik žirija ove godine je argentinska rediteljka Lukresija Martel.

Pored Zlatnog lava za najbolji film, na festivalu će biti dodeljene i nagrade –
Srebni lav ili Gran pri žirija, Srebrni lav za najbolju režiju, nagrada za najbolji scenario, specijalna nagrada žirija, nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu (Kup Volpi), nagrada „Marčelo Mastrojani“ za najbolju nadu i nagrada za najbolji film u sekciji „Horizonti“.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je kao deo Bijenala u Veneciji ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

https://www.danas.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *