Poslednji Mohikanac/The Last of the Mohicans – Priča o filmu

Posljednji Mohikanac (engl. The Last of the Mohicans) je povijesni film čija se radnja odigrava 1757. za vrijeme Francusko-indijanskog rata, kojeg je producirala filmska kuća Morgan Creek Pictures. Film je režirao Michael Mann adaptirajući istoimenu knjigu Jamesa Fenimorea Coopera, kao i istoimeni film Georga Seitza iz 1936. godine, slijedeći više radnju filma nego knjigu. Glavni glumci su bili Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe i Jodhi Mai.

Soundtrack filma The Last of the Mohicans sadrži glazbu skladatelja Trevora Jonesa i Randya Edelmana, i Clannadovu pjesmu “I Will Find You”. Glavna skladba filma je preuzeta od škotskog glazbenika Dougia MacLeana; “The Gael”. Soundtrack je objavljen 25. rujna 1992. i doživio je velikii komercijalni i globalni uspjeh tijekom prikazivanja filma. I sam film je doživio komercijalni uspjeh zarađujući samo u kinima u SAD-u preko 75 mil. dolara.

Radnja

Hawkeye (Daniel Day-Lewis) je Englez kojeg su odgojili Mohikanci. Njegove roditelje su ubili Francuzi, i pronašao ga je Mohikanac Chingachook (Russell Means) kod dva francuska lovca na krzna. Chingachook ga je adoptirao i Hawkeye postaje brat po krvi s Uncasom (Eric Schwei]). Hawkeye je bio vrstan izviđač i veliki lovac. U borbama upotrebljava dugu pušku koju je nazvao Ubojica jelena. U ratu koji je započeo indijanci zajedno s Hawkeyeom kreću se na zapad prema Can-tuck-ee. Na putu nailaze na engleskog majora i dvije dame, koji su upali u zasjedu postavljenu od Mague (Wes Studi), jednog od najboljih huronskih ratnika. Hawkeye prati Engleze do tvrđave Fort William Henry u kojoj pak biva zatvoren zbog pobune. Kada su Englezi kapitulirali i predali tvrđavu Francuzima, Hawkeye postaje francuski zatočenik.

Uloge
  • Daniel Day-Lewis kao Hawkeye/Nathaniel Poe
  • Madeleine Stowe kao Cora Munro
  • Russell Means kao Chingachgook
  • Eric Schweig kao Unckao
  • Jodhi May kao Alice Munro
  • Steven Waddington kao major Duncan Heyward
  • Wes Studi kao Magua
  • Maurice Roëves kao pukovnik Edmund Munro
  • Patrice Chéreau kao general Louis-Joseph de Montcalm
Nagrade

Film je nagrađen Oscarom za najbolji zvuk 1992. godine.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Posljednji_Mohikanac_(19…

photo by IMDb

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *