Ryanova kći/Ryan's Daughter – Priča o filmu

Ryan's Daughter (sh. Ryanova kći) je britanski igrani film snimljen 1970. godine u režiji Davida Leana. Po žanru je romantična kostimirana drama, a radnja se događa u jednom irskom selu u posljednjim godinama Prvog svjetskog rata kada lokalno irsko stanovništvo nakon sloma Uskršnjeg ustanka iskazuje duboko neprijateljstvo prema britanskim vlastima i podržava irske revolucionare. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Sarah Miles, je kćer lokalnog vlasnika puba koja se uda za lokalnog učitelja (čiji lik tumači Robert Mitchum), ali nakon toga započinje ljubavnu vezu sa britanskim oficirom (čiji lik tumači Christopher Jones).

Scenario za film je od strane njegovog autora Bena Bolta originalno zamišljen kao adaptacija Flaubertovog romana Madamme Bovary, ali je Lean, potaknut izuzetnim uspjesima njegovih ranijih filmova kao što su Most na rijeci Kwai, Lawrence od Arabije i Doctor Zhivago odlučio da radnju smjesti u Irsku pred Anglo-irski rat, kako bi film povezao s aktualnom temom tada eskalirajućeg sjevernoirskog sukoba. Film je od početka trebao imati epski karakter, i to usprkos relativne ograničenosti mjesta i vremena radnje; Lean je to nastojao kompenzirati kako izuzetnom dužinom filma, tako i spektakularnim scenama valova kako se razbijaju o obalu, radi čega je film bio sniman na lokacijama u Južnoj Africi, a zbog čega su izuzetno narasli troškovi produkcije. Samo snimanje su obilježili strahoviti sukobi između Leana i njegovih glumaca, kao i među samim glumcima, među kojima se najviše istakao Jones, koji je odbio snimati ljubavne scene sa Miles, te su ga zbog toga na kraju morali drogirati.

Iako je imao solidne rezultate na kino-blagajnama, Ryan's Daughter je dočekan izuzetno nepovoljno od strane filmskih kritičara, a što se često tumači da je Ryan's Daughter, usprkos određenih kompromisa kao što je scena sa golom Sarah Miles, smatran “staromodnim” i konvencionalnim filmom kojeg je bilo teško pomiriti sa modernim sentimentom karakterističnim za Novi Hollywood. U tome se posebno isticala uticajna njujorška kritičarka Pauline Kael. Leanu su te kritike izuzetno teško pale te je praktički prekinuo karijeru i sljedeći cjelovečernji film snimio tek 1984. godine.

Uloge

https://sh.wikipedia.org/wiki/Ryan's_Daughter

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *