Šok koridor/Shock Corridor – Priča o filmu

Shock Corridor (sh. Šok koridor) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1963. u režiji Samuela Fullera koji se često navodi kao jedno od najboljih ostvarenja u njegovoj filmografiji.

Po žanru je mješavina triler a i drame sa određenim političkim angažmanom. Protagonist, koga tumači Peter Breck, je ambiciozni novinar koji, u želji da dobije Pulitzerova nagradu, odluči istražiti nerazriješeno ubistvo u duševnoj bolnici te u tu svrhu fingira psihozu kako bi ga primili kao pacijenta. Radnja prikazuje kako tamo ima prilike upoznati niz neobičnih pacijenata, od kojih su mnogi oboljeli zbog tada u američkom društvu aktualnih problema kao što su Hladni rat, rasizam i prijetnja nuklearnim uništenjem, te kako polako otkriva istinu, ali i sam postaje istinski bolestan.

Shock Corridor je bio snimljen u nezavisnoj produkciji te je Fulleru omogućio ne samo da se bez kompromisa bavi svojom omiljenom temom naličja američkog društva, nego i određene stilske eksperimente, pa su tako snovi i vizije nekih likova prikazani u boji. U filmu se također pojavljuje Fullerova stalna suradnica Constance Towers u ulozi protagonistove djevojke striptizete.

Uloge

https://sh.wikipedia.org/wiki/Shock_Corridor

photo IMDb.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *