Bila je seks simbol i patila od depresije Imala je više od stotinu ljubavnika, jedinog sina je prezirala i nazvala ga tumorom, a dan poslije poroda htjela se ubiti: ‘Voljela bih da sam mogla roditi psa’

Ines Madunić 100posto.hr

Kad se tada 19-godišnja Brigitte Bardot 1953. godine pojavila na plaži u Cannesu za vrijeme filmskog festivala, cijeli je svijet stao i gledao. Francuskinja je bila u minijaturnom bikiniju cvjetnog uzorka kakav se dotad nije tako često nosio. Savršenog tijela i zaigrana, Brigitte je istog trena postala seks simbol, a tu će titulu nositi desetljećima poslije.

Profimedia

Profimedia

Bardot u Cannesu 1953. godine

Rođena je 28. rujna 1934. godine u Parizu. Odmalena se bavila baletom te je željela biti balerina. Karijeru manekenke počela je kao tinejdžerica. S 14 godina nosila je prvu reviju, a s 15 je pozirala za naslovnicu časopisa Elle. Kad je to vidio scenarist i redatelj Marc Allégret pozvao ju je da dođe na audiciju za film koji je snimao.

Ulogu je dobila, ali film se, nažalost, ipak nikad nije snimio.

No, na audiciji je upoznala redatelja Rogera Vadima, a taj će joj susret obilježiti život. Zaljubila se u šest godina starijeg umjetnika, ali kad su njezini ugledni roditelji saznali za njihovu vezu, prijetili su da će je poslati u Englesku i zabranili su joj da ga viđa.

Sa 16 godina prvi put se pokušala ubiti. Roditelji su je pronašli u posljednji trenutak i popustili. Zabranili su joj jedino da se uda za njega prije nego što navrši 18 godina. Tako je i bilo – Brigitte i Vadim vjenčali su se 1952. godine, a iste godine je imala i filmski debi u “Le Trou Normand”. Slijedili su filmovi “Manina, la fille sans voiles”, “Les Dents longues” i “Le Portrait de son père”, a 1953. pojavila se u filmu “Act of Love” s Kirkom Douglasom.

Te je godine debitirala u Cannesu s bikinijem i oduševila svijet. Od 1952. do 1956. glumila je u 17 filmova, a najveći uspjeh bila je melodrama “I Bog stvori ženu” u režiji njezina supruga. Film je bio ogroman hit, a ona je postala međunarodna zvijezda i najtraženija glumica u Europi. To joj se nije sviđalo i pala je u depresiju.

Profimedia

Profimedia

S prvim suprugom Rogerom Vadiom

“Postoji francuska izreka: ‘Ako želiš biti sretan, živi skriveno.’ Gdje se Brigitte Bardot može sakriti?”, jedna je od njezinih poznatih izjava. Brak s Vadimom puknuo je 1957. godine, no nastavili su surađivati i snimili su još nekoliko filmova zajedno. Navodno su se razveli jer ga je ona varala.

“Bolje je varati nego biti vjeran dok to ne želiš biti”, rekla je glumica, koja je zaludjela svijet svojom prirodnom senzualnošću. Njezin je nadimak bio “seksi mačkica”.

Što se tiče brakova, udala se još tri puta; s glumcem Jacquesom Charrierom, s kojim je bila u braku od 1959. do 1962. i s kojim ima sina Nicolas-Jacquesa. Odgajala ga je Charrierova obitelj te nije imao veze s majkom dok nije odrastao.

U autobiografiji priznala je kako nikad nije htjela biti majka te je nazvala trudnoću “božjom kaznom”. Htjela je pobaciti.

Profimedia

Profimedia

S glumcem Charrierom i sinom Nicolas-Jacquesom

“Gledala sam u svoj ravni trbuh u zrcalu kao da je drag prijatelj kojem ću upravo zatvoriti poklopac lijesa”, napisala je. Molila je liječnika da joj da morfij i stalno se udarala po trbuhu kako bi pobacila.

Svog je sina u istim memoarima nazvala “kancerogenim tumorom” i napisala kako bi “više voljela roditi psa”.
Zbog toga su je tužili bivši muž i sin te im je isplatila visoku cifru.

Na dan kad je rodila Nicolasa ponovno je pokušala samoubojstvo. Popila je cijelu bočicu antidepresiva i prerezala si vene. Spasili su je još jednom, no to nije bio posljednji put da se pokušala ubiti. Navodno je tek nakon umirovljenja od glume uspjela držati svoju depresiju pod kontrolom.

Od 1966. do 1969. bila je u braku s njemačkim milijunašem Gunterom Sachsom, a 1992. udala se za desničarskog aktivista i političara Bernarda d'Omalea, s kojim je i danas u braku.

Getty Images

Getty Images

U međuvremenu je bila u vezama s pjevačem Sergeom Gainsbourgom, piscem Johnom Gilmoreom, glumcem Warrenom Beattyjem, kiparom Miroslavom Brozekom… Navodno je imala stotinu ljubavnika.

“Ja sam djevojka iz dobre obitelji koja je jako dobro odgojena. Jednog dana okrenula sam leđa svemu tome i postala boemkinja”, rekla je glumica, koja je više puta ponavljala da ju nije briga što društvo misli o njoj i njezinim izborima, pogotovo što se tiče njezina ljubavnog života.

Glumila je u gotovo 50 filmova, a još neki poznatiji su Godardov “Le Mépris”, Malleovi “Viva Maria!” i “Vie privée”, Boisrodnov “La Parisienne”… A bavila se i pjevanjem te je snimila nekoliko pjesama u 60-ima i 70-ima.

Umirovila se 1973. godine s 38 godina, preselila u svoju vilu u St. Tropezu te se u potpunosti posvetila borbi za prava životinja. Osnovala je svoju udrugu preko koje se bori za prava životinja u cijelom svijetu. Prije nekoliko godina vilu je poklonila udrugama koje se bave spašavanjem životinja, a ona se preselila na manje imanje.

Profimedia

Profimedia

Njezin utjecaj na popularnu kulturu golem je – osim što je popularizirala bikini, izrez na majicama i haljinama koji otkriva ramena zove se “bardot”, “odgovorna” je i frizuru u kojoj je kosa jako podignuta te podsjeća na košnicu, a u manekenstvu je poznata i “bardot poza”, prema njezinoj fotografiji na kojoj sjedi obučena samo u crne najlonke s prekriženim nogama i rukama kojima prekriva grudi.

Iako je kasnije iznosila neke kontroverzne i ultradesničarske stavove, posebno vezane uz imigrante u Francuskoj i Europi, Bardot će većini ostati u sjećanju kao seks simbol i ikona stila.

“Svoju sam mladost i ljepotu dala muškarcima, a mudrost i iskustvo, ono najbolje od sebe, dajem životinjama”, rekla je glumica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *