Bojana Maljević: Najsrećnija sam ispred kamere

Glumica i producentkinja Bojana Maljević: U drami “Dug moru” uloge tumače Dragan Mićanović, Nada Šargin, Sergej Trifunović, Vesna Trivalić… Snimanje “Otvorenih vrata”, devedesetih, bilo je naša oaza mira

GLUMICA i producentkinja Bojana Maljević ovih dana privodi kraju snimanje serije “Dug moru”, scenarista Stevana Koprivice i Hajdane Balatić, u režiji Gorana Gajića. Deset jednosatnih epizoda u kojima igra i Bojana, gledaćemo već u oktobru na kanalu Superstar TV i na RTS-u. Ova porodična drama sa elementima mistike, snimana je u Crnoj Gori i Beogradu, uz podršku Opštine Tivat, a prva stanica bila je Boka Kotorska, kaže za “Novosti” dobitnica festivalskih nagrada i priznanja za glavne uloge u filmovima “Bulevar revolucije”, “Ni na nebu ni na zemlji” i “Nož”.

– Snimali smo u Tivtu i na poluostrvu Luštica, koje je prepuno fantastičnih tunela i tvrđava. Sjajna lokacija i partner u seriji nam je i Porto Montenegro, kao i prelepo selo Rose – oduševljena je Bojana, koja nam otkriva da je na ideju za snimanje ove serije došao njen otac Bojan Maljević.

– To je bio ludački potez, ući u produkciju tako velikog projekta bez emitera, sa nešto svog i mnogo pozajmljenog novca i nekolicinom prijatelja. To je ono za šta se kaže: “Ne pokušavajte ovo kod kuće!” Ali, posle nekoliko meseci i tri snimljene epizode, pronašli smo koproducenta u “Telekomu Srbije”.

Kao Svetlana u seriji “Dug moru”

* Koji glumci igraju u seriji “Dug moru”?

– To su iskusni glumci koji su zaista napravili posebne i drugačije uloge od svih u kojima smo ih dosad gledali. Noseće uloge igraju Dragan Mićanović, Nada Šargin, Sergej Trifunović, Vesna Trivalić, Bojan Dimitrijević i Miki Krstović. Presrećna sam što crnogorski glumci Vule Marković, Mišo Obradović, Branimir Popović, Aleksandar Radulović, Pavle Popović i mnogi drugi imaju jednako fantastične role. U seriji igraju i Stela Ćetković, Mina Sovtić, Maša Dakić, Bojan Žirović, Ana Maljević, Jelena Stupljanin, Igor Filipović… Dragi gost iz Hrvatske, Leon Lučev, glavni je antagonista u našoj priči, a glavna ženska uloga poverena je studentkinji glume Ani Lečić, koja debituje u “Dugu moru”.

Foto Darko Vučić

* Kakav je lik koji vi tumačite?

– Kompleksan. Nikada nisam igrala takvu ulogu. Tumačim lik Svetlane koja se pojavljuje samo u “flešbekovima” ćerke Olge. Ne smem previše da otkrivam pre emitovanja, jer je upravo za taj lik važan deo tajne koju otkriva Olga. Goran Gajić je divan i zahtevan reditelj, koji stalno pomera granice i sa njim sam uživala u radu, kao glumica.

* Producentsko vatreno krštenje imali ste sa samo 22 godine, u filmu “Do koske”, u kom ste i glumili. Da li vam se više dopada da budete iza kamere ili ispred nje?

– Verujte, kad stanem ispred kamere, meni svane. Producentski posao je težak, a ja imam veliku odgovornost, i kada se bavim svojim osnovnim poslom, glumom, samo se radujem. S druge strane, producentski posao je izazov uz veliku kreativnost i to baš volim da radim. I da ne budem lažno skromna – ja to znam da radim.

Foto Promo

* U antologijskoj seriji “Otvorena vrata” bili ste samo glumica, a u nastavku, posle 20 godina i producent, kada ste okupili istu glumačku ekipu. Po čemu pamtite rad na tom sitkomu?

– Po tome što je to najbolji projekat ikada napravljen. Snimanje “Otvorenih vrata”, te 1994/95. godine, u ludilu u kom smo živeli, bilo je naša oaza mira. Sa producentske strane, gotovo je neverovatno da je u to vreme takav projekat realizovan. Što se tiče nastavka koji sam inicirala i producirala, ponosna sam što je prvi put u istoriji naše televizije okupljena ista ekipa, posle gotovo dve decenije. Sa svim glumcima i ekipom postala sam familija. Vesnu Trivalić i danas zovem tetka, a ona mene tetkino zlato.

* Stižete li da igrate u pozorištu?

– Ne stižem, samo “Švabicu” u Jugoslovenskom dramskom. Ali, volela bih, kad završim ove serije, da ponovo igram neku tako lepu ulogu kao što je moja Klara Vedel.

* Bili ste veoma aktivni na “Tviteru”. Koliko društvene mreže imaju uticaja na naše živote?

– Umorila sam se od mog aktivizma na “Tviteru”. Više od sedam godina sam govorila i pisala iste stvari i to nije donelo neke promene u društvu. Glavni motiv bio mi je da moju decu i na taj način učim da misle svojom glavom, da imaju stav i hrabrost da ga iskažu. Oni su u međuvremenu stasali u velike momke i moja misija s tim u vezi je završena. Naravno da ću i dalje govoriti šta mislim i boriti se za bolje društvo, prava građana i nezavisne institucije koje u Srbiji nedostaju. Ali, ne želim ni da mi “Tviter” pojede život. Inače nam društvene mreže jedu živote i pre pola godine sam odlučila da se retko uključujem u te aktivnosti dok radim, jer sam tako produktivnija.

Foto Promo

* Kako usklađujete profesionalne obaveze i porodični život?

– Meni je sve to jedan život. Kada radite posao koji volite, pa još kreativan, to je na drugačiji način deo vašeg života. Jedino mi odmor nedostaje, sve drugo postižem.

* Ko je vaš najstroži kritičar?

– Moji sinovi, roditelji i nekoliko prijatelja. Bez njihovih mišljenja ne bih uspela u nastojanju da budem bolja osoba. Moja divna sestra je moj najnežniji kritičar. Bez njenog razumevanja i nežnih kritika postala bih santa leda u mnogim životnim aspektima.

“Otvorena vrata” Foto Promo

PONOSNA PROFESORKA

* NA Akademiji FEFA predajete audio-vizuelnu produkciju, a ujedno ste i direktorka akademskog studijskog programa Kreativna produkcija. Kako je rad sa studentima uticao na vas?

– Još više sam naučila o produkciji, sebi, obrazovanju, ljudima. Rad sa studentima mi je veoma važan, jer znam koliko je meni značio odnos sa mojim profesorima, sjajnim pedagozima. Trudim se da im pomognem da shvate da skoro ništa više nije isto u ovom medijskom i digitalnom svetu, koji se razvija velikom brzinom. Mi smo stvorili novi studijski program koji obučava buduće producente i “filmmejkere” da rade u novom vremenu, kroz mnogo prakse. Presrećna sam što naši studenti već uveliko rade profesionalno, što ih filmske ekipe vole i zovu da ponovo rade, mene to čini veoma ponosnom. Puno mi je srce – ponosna je Maljevićeva.

MINI-SERIJA O NESTALIM BEBAMA

* VAŠ film “Sestre” o trgovini ljudima, naišao je na veliki odjek u javnosti i osvojio značajne nagrade. Dokle ste stigli sa realizacijom igrane serije o nestalim bebama, temi koja nas tišti od sedamdesetih godina do danas?

– Hvala vam na ovom pitanju, pre svega, zato što su meni važni ti posebni projekti koje realizujem uz podršku Evropske unije. Nekoliko mojih projekata je pobeđivalo na medijskom konkursu EU u Srbiji i na svaki sam ponosna. Verujem da će tako biti i sa igranom mini-serijom, scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, čija tema jeste afera o nestalim bebama. Početak snimanja je planiran za drugu polovinu septembra. Želimo da prikažemo na drugačiji način dramu kroz koju su prošli roditelji, ali i da ukažemo na to šta je država Srbija mogla da uradi, a nije nekoliko decenija uradila, da otkloni sumnju da je postojala masovna trgovina bebama – ističe naša sagovornica.

www.novosti.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *