Ieri, oggi, domani/Juče, danas, sjutra – Priča o filmu

Ieri, oggi, domani (sh. Jučer, danas, sutra), u Francuskoj prikazan pod naslovom Hier, aujourd'hui et demain (sh. Jučer, danas i sutra) je italijanskofrancuska omnibus filmska komedija snimljena 1963. u režiji Vittorija De Sice.

Sastoji se od tri segmenta, radnjom smještena u različite djelove Italije, a u kojima Sophia Loren i Marcello Mastroianni tumače dvoje glavnih likova. Prvi segment, Adelina, se događa u Napulju 1950-ih i prikazuje kako krijumčarka cigareta izdržava nezaposlenog muža kroz krijumčarenje cigareta, a zatvor izbjegava kroz stalne trudnoće. Drugi segment, Anna (temeljen na noveli Troppo rica Alberta Moravije) kako supruga bogatog milanskog industrijalca ostavi svog ljubavnika čim se ispostavi da on ne prikazuje previše brige za Rolls-Royce. Treći segment, Mara, prikazuje kako je rimska prostitutka prisiljena poduzeti drastične mjere kako bi mladog sjemeništarca (čiji lik tumači Gianni Ridolfi) koji se u nju potakla da se vrati Crkvi, a na veliku frustraciju njenog stalnog mušterije (koga tumači Mastroianni). Završni segment je danas poznat po antologijskoj sceni u kojoj Loren izvodi striptiz, a koju su Mastroianni i Loren decenijama kasnije parodirali u Altmanovom filmu Pret-a-porter.

Ieri, oggi, domani je bio jedan od najuspjelijih De Sicinih filmova, i jedno od najpoznatijih ostvarenja žanra commedia all'italiana. Sljedeće je godine osvojio Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Uloge

https://sh.wikipedia.org/wiki/Ieri,_oggi,_domani_(film_1963)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *