Kler Forlani: Dama u ulozi glavnog momka

Kler Forlani o agentkinji Dženet, junakinji kanadsko–britanske drame “Anomalija”: Uzbudljivo je tumačiti lik koji obično igraju muškarci. Zajedno gradimo nešto i stvaramo određenu dinamiku

NAJLEPŠE oči Holivuda publika je ugledala prvi put 1992. godine u filmu Gypsy eyes kada je Kler Forlani (47) kao Romkinja Katarina zamađijala ceo svet. Poznata britanska glumica nastavila je da vešto meša karte sudbine, a nekako joj je uvek polazilo za rukom da izvuče onu dobitnu, kada je reč o izboru uloga.

Specifičnost i talenat odveli su je u društvo Šona Konerija, Nikolasa Kejdža i Eda Harisa sa kojima je snimila akciju “Stena” (1996), a dve godine kasnije i u naručje jednog od najvećih zavodnika iz sveta glume – Breda Pita, u drami “Upoznajte Džoa Bleka”. Samo jedan pogled bio je dovoljan da neodoljivi plavušan postane njen partner i na filmu i u ljubavi. Na šarm Forlanijeve pali su i Ben Stiler, Džon Kjuzak i Bensio del Toro, ali je ona odlučila da svoje srce pokloni kolegi Dugreju Skotu, sa kojim je u braku od 2007. Svoju romantičnu stranu pokazala je u komediji “Momci i devojke”, a onu “opasniju”, uvek spremnu za akciju – u filmu “Medaljon” gde je sarađivala sa Džekijem Čenom.

Tokom karijere nije zapostavljala ni mali ekran. Bila je deo ekipe nekih od najgledanijih krimi-serija, kao što su “Havaji 5-0”, “Mesto zločina: Njujork”, “Mornarički istražitelji: Los Anđeles”. Trenutno, u kanadsko-britanskoj drami “Anomalija” (nedeljom u 20.00 na kanalu Diva) Kler tumači lik Dženet, koja je pozvana da otkrije šta se zapravo desilo kada je avion sa putnicima nestao bez traga iznad Atlantskog okeana. U ekskluzivnom intervjuu, za “TV novosti”, Kler Forlani otkriva kako je to naći se u koži špijuna kontraobaveštajne i bezbednosne agencije MI5 i praviti priču u kojoj su svi osumnjičeni.

– Za mene je ovo bilo nešto drugačije i uzbudljivo, jer je ovo obično muška uloga, a ženama se ne nude često role “glavnog momka”. I to mi se stvarno dopalo. Svidelo mi se da uđem u takav karakter. Uobičajeno je da muški likovi budu lepi muškarci, osim ako si Benedikt Kamberbač. On je nešto sasvim drugačije! Ti likovi su prilično jednostavni, pa možete da gradite na toj jednostavnosti, dok ženski junaci plaču, osećaju i pokazuju emocije. Tumačenje Dženet bilo je sjajno jer ona radi za MI5, pa sam mogla da se fokusiram na jednostavnost, što je zanimljivo i kul. Svidelo mi se.

Kler Forlani Foto Diva

* Kakav je odnos vaše junakinje sa ostatkom tima? Da li je bilo mnogo animoziteta među likovima?

– Da. Morala sam da glumim na različitim nivoima, ali to mi je bilo zabavno. Nisam morala da budem dopadljiva. Dženet se nije obazirala na to da li se sviđa ostatku tima, niti na to da li su oni saglasni sa njenim mišljenjem. Dženet je očigledno imala svoj cilj koji ne očekujete.

* Da li ste njen lik oblikovali prema osobi iz stvarnog života koja vas je inspirisala?

– Volim trilere, špijunske romane, dela pisaca Džona le Kara i Frederika Forsajta. Čini mi se da sam je možda baš zato zamislila kao muški lik, jer mislim da je napisana kao muški karakter iz svih špijunskih trilera koje sam tokom godina pročitala.

* Kako je bilo raditi sa oskarovcem Kristoferom Plamerom?

– On je pokretačka sila, a jedan od razloga za to što je tumačenje ovog lika bilo pravo uživanje upravo je to što sam mogla da igram svojevrsne teniske mečeve sa Arči Panjabi i Kristoferom. Ja njima dobacim lopticu, oni mi je vrate i tako zajedno gradimo nešto i stvaramo određenu dinamiku, pa ne moram sve sama. Kristofer, koji u decembru puni 90 godina, izuzetno je zabavan, ima briljantan smisao za humor i jednostavno je neustrašiv. Kada reditelj kaže “akcija”, on postaje tako pristuan i snažan, pa istog trenutka pomislite da je osvojio scenu.

RAZREŠENjE MISTERIJE

OVE nedelje biće prikazane dve poslednje epizode šestodelne uzbudljive drame “Anomalija” (2019), autora Vinsenta Šijaoa. Istražiteljka Kendra, koju tumači Emijem nagrađena Arči Panjabi, pokušaće sa svojim timom da razreši misteriozni nestanak aviona. Šta je i kada pošlo naopako? Kakvi motivi stoje iza nesreće – samoubistvo pilota, terorizam, sistemska greška, politički motivisano ubistvo? Istina je sada nadohvat ruke!

U filmu “Upoznajte Džoa Bleka” / Foto Promo

STRAH OD LETENjA

* BUDUĆI da se priča “vrti” oko misterioznog nestanka aviona punog putnika, da li se sada plašite letenja?

– Dugi niz godina bila sam nervozna kada letim, a mnogo puta to činim. Sećam se da sam jednom bila u avionu sa Džejmsom Pjurfojem kada sam se vraćala iz Dablina, gde smo radili, a onda popili nekoliko pića u baru. On je počeo da priča koliko je to smešno – u avionu smo, polećemo, pokazuju nam kako da vežemo pojaseve i povučemo onu stvarčicu, a onda je glasno izgovorio: “Ovo je najblesavija stvar na svetu, zar ne? To nije ništa! Da li si gledala onaj dokumentarac – svi možemo da umremo!” Pričao je to veoma glasno, a ja sam gledala ostale putnike koji su bili u čudu!

www.novosti.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *