Maria Callas – Najveća diva 20. stoljeća

Smrt sina, velika ljubavna razočarenja i teška depresija! Srce joj jednostavno nije izdržalo udarce fatalnog grčkog tajkuna, no voljela ga je do kraja

Najveća sopranistica 20. stoljeća proslavila se glavnim ulogama u Verdijevim, Puccinijevim i Donizettijevim operama. Zbog raskošnog opsega i volumena te izvanredne vokalne tehnike operna diva Maria Callas postala je znalcima poznata već sa svojih 15 godina. Sa svega 15 godina istaknula se i proslavila na konzervatoriju u Ateni, a slava ju je pratila do kraja života. Preminula je u dobi od svega 53 godine, uslijed srčanog udara. Osim u svijetu opere, Maria je bila poznata u onom drugom, tabloidnom svijetu. Pratili su mediji svaki njezin korak, nazivali je skandaloznom, često i perverznom, prateći uživljeno svaki njezin korak, svaki detalj turbulentne veze s grčkim milijarderom Aristotelom Onassisom.

Iako je krajem 1923. godine rođena u New Yorku u obitelji grčkih iseljenika, Maria je doživotno bila vezana i uz Grčku, Italiju te Francusku. Tijekom djetinjstva pokazivala je sklonost prema glazbi pa je s devet godina krenula na satove klavira. Kada je njezina, inače hladna i nezainteresirana majka, shvatila da Maria ima neobičan glas – počela se njome više baviti i voditi je na festivale. Prvu nagradu Maria je osvojila sa svega 11 godina. Kada su se roditelji razveli, Maria se s majkom i sestrom selu u Grčku i počinje se ozbiljnije školovati.

Postala zvijezda u Italiji

Školovala se na poznatom Nacionalnom konzervatoriju u Ateni, i u jeku Drugog svjetskog rata učinila prve ozbiljne karijerne korake. Velika joj je podrška bila španjolska diva Elvira de Hidalgo, koja je Mariji rekla da će njezin glas ostati zapamćen u povijesti opere. Savjetovala joj je i da napusti Grčku jer je ta zemlja premala za raskošan talent kakav ona posjeduje. Poslušala ju je i vratila se u SAD.

Foto: Getty

Foto: Getty

Završetkom Drugog svjetskog rata, 22-godišnja Maria vraća se u Ameriku svom ocu i pokušava pronaći posao. To je nije obeshrabrilo, čak je odbijala prijedlog direktora Metropolitana kada joj je ponudio ulogu u Fideliju. Odbila je rekavši da neće u glasovitoj operi nastupati pjevajući je na engleskom. Stava joj nije nedostajalo, a upravo je to osvojilo umjetničkog direktora Arene u Veroni. Stiže u Italiju i postaje zvijezda. Pedesetih godina Maria Callas zvijezda je milanske Scale.

30 godina stariji tajkun ju je obožavao, no čekao ju je susret života

Negdje u isto to vrijeme, 1949. godine Maria se udaje za 30 godina starijeg tajkuna i obožavatelja opere Giovannija Battistu Meneghinija. Obožavao ju je, nije joj zamjerio ni kada je odbila prijeći na katoličanstvo zbog braka s njim. Podržavao ju je u karijeri, a njezin karijerni procvat pratio je i onaj fizički. U međuvremenu se mlada diva transformirala smršavivši 30 kilograma. Postala je fatalna zavodnica, a Meneghini je postajao sve ljubomorniji. Ubrzo će se pokazati da ljubomora nije bila bezrazložna.

Foto: Getty

Foto: Getty

Na zabavi kod prijateljice 1957. Maria Callas upoznala je Aristotela Onassisa. Oduševljen ljepoticom i naviknut da ima sve što poželi, Onassis se ne libi na sve načine pokazati Mariji da želi biti s njom. Prati je na koncertima, obasipa cvijećem. Dvije godine kasnije pozvao je Mariju i njezinog supruga da krstare s njim i njegovom tadašnjom suprugom Tinom na njegovoj jahti. Petodnevno uživanje na brodu promijenilo je Mariji i Onassisu život. Shvatili su da u fatalno zaljubljeni i oboje su se razveli. Iako se Callas nadala da će joj Onassis ubrzo postati suprug, to se nije dogodilo. Sklon avanturama, zauzet poslom, Aristotel je puno vremena provodio podalje od Marije koja ga je opsesivno voljela.

Foto: Getty

Foto: Getty

Rodila sina koji je ubrzo preminuo, a onda joj je i Onassis zadao veliki udarac

Mislila je da će se vjenčati kada je ostala trudna i na svijet 1960. donijela sina, no dječak je preživio svega par sati. Smrt sina jedinca ostavila je na Mariji trajne posljedice, no od ljubavi prema Onassisu nije odustajala. Nadala se svadbi i podredila sebe i svoju karijeru njemu. S druge strane, on je za to vrijeme već bio zainteresiran pa je provodio vrijeme s Jackie Kennedy. Posvetio se zavođenju Kennedyjeve udovice, a Maria je bila očajna. Kada je shvatila da je 1968. oženio Jackie, Maria je pala u tešku depresiju. Bili su to najteži dani ove operne dive. Prestala je nastupati, zatvorila se u svoj dom i izolirala od svih. Navodno je 1970. godine pokušala sebi oduzeti život.

Kako je brak s Jackie bio kalkuliran s obje strane, Onassis je ubrzo shvatio da mu Maria nedostaje pa su ostali u kontaktu, često ju je posjećivao u njezinom domu i ostao vezan uz nju. Callas mu je ostala vjerna do njegove smrti. Kada je u Parizu 1975. Onassis umirao u bolnici, uz njega je bila Maria Callas. ‘Volio sam te kako sam znao. Možda nije bilo najbolje, ali… volio sam te’, rekao joj je na prije negoli je izdahnuo. Njegova smrt Mariju je dotukla. Zatvorila se u svoj pariški stan i tugovala za njim. Preminula je sama 1977. godine, a za sobom ostavila milijune ljudi koji su je obožavali.

Foto: Getty

Foto: Getty

https://www.jutarnji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *