Milosav Tešić – Pjesnik sklada koji brine o svakom šapatu i riječi

AKADEMIK MILOSAV TEŠIĆ GOSTOVAO NA KNJIŽEVNOM FESTIVALU „ĆIRILICOM”

U okviru trećeg književnog festivala „Ćirilicom”, čiji su organizatori Narodna biblioteka Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore na Trgu između crkava u Budvi gostovao je istaknuti pjesnik, esejista i lingvista Milosav Tešić, akademik SANU. O njegovom književnom djelu govorio je pjesnik Radomir Uljarević, ističući da govoriti o toj poeziji podrazumijeva obavezan osvrt na tradicionalno pismo i književnu tradiciju u okviru koje Tešić istražuje.
– Ispitujući lirsko-melodijske obrasce srpskoga jezika, baveći se suštinski poetskom funkcijom jezika, suprostavivši se vladajućim poetikama, birajući „kojim se rjeđe ide”, Tešić ispituje i oživljava mitske sadržaje, opsjednut arhaičnim kulturama. Istražuje potisnute segmente kulture sa dubokom sviješću o tradiciji. A sve to u poeziji. U distisima, triptisima, sonetnim formama. U ovoj poeziji, neprekidno čujemo sazvučja stare srpske lirike i vizantijske crkvene poezije. Slike su pretočene u zvuke, to jest, zvuci govore slike i tako se ispostavljaju značenja kroz ta zvučanja, tj. tačnije – kroz ta pojanja – rekao je Uljarević. Posebno ističe da se pored simbolističkog nasljeđa u Tešićevoj poeziji jasno ukazuju različite versifikacione matrice srpskog jezika, koja opet tvori njegovu jedinstvenu ličnu semantiku.
– Tešić je pjesnik sklada, na način starih majstora. On brine o svakom tonu, svakom zvuku, šapatu. Prigrlivši tradiciju u snažnoj želji da se koliko je više moguća, približi savršenstvu, ili bar najboljem zvučanju srpskog stiha. To od njega zahtijeva vezani stih sa svim svojim instrumentarijem, koji je srpski jezik uzdigao do artukulacije i iskazivanja onih najtananijih nijansi, kazao je Uljarević. Na zadovoljstvo publike, Tešić je govorio izvode iz svoje poezije, i Narodnoj biblioteci Budve poklonio svoja djela.
Sjutra od 21 čas počinje promocija knjige i CD-a „Paštrovske pjesme”, a govoriće dr Zlata Marjanović, etnomuzikolog, Željko Rafailović, pjevač, Nebojša Ćulafić, producent i mr Dušan Medin.
Ž.J.

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *