Ovacije za predstavu Vide Ognjenović

NA TREĆEM KNJIŽEVNOM FESTIVALU „ĆIRILICOM” U BUDVI

Da se raznovrsnim i kvalitetnim programom, jedino dolazi do interesovanja publike, dokaz su četiri dosadašnje večeri književnog festival „Ćirilicom” u Budvi, čiji su organizatori Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.
Velika scena na Trgu između crkava u Starom budvanskom gradu, bila je mala da primi sve one, koji su željeli da vide pozorišnu predstavu „Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka”, u dramatizaciji i režiji Vide Ognjenović, a oduševljena publika je glavne protagoniste ispratila ovacijama.
U komadu koji govori o čuvenoj ljubavnoj prepisci dvoje ljudi koji se godinama nisu vidjeli, ali su gajili međusobnu ljubav – ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve i književnika Borisa Pasternaka, povjerene uloge na najbolji način su odigrali: Jovana Todorović i Slobodan Beštić.
Scenografkinja i kostimografkinja je Vladislava Munić Kanington, kompozitot Zoran Erić, a tekst je preveo Vladimir Jagličić, saopšteno je iz budvanskog Art presa.
Večerašnji program književnog festival „Ćirilicom” na Trgu između crkava u Starom gradu u Budvi u 21 sat, pod nazivom „Budvanski krug Vide Ognjenović”, biće posvećen poznatoj književnici i rediteljki, a pored Ognjenovićeve, na zadatu temu, govoriće i profesorica mr Božena Jelušić.
Budvanski krug Vide Ognjenović tvore „Kanjoš Macedonović” (1989), „Trus i trepet” (1994), „Jegorov put” (2000) i „Don Krsto” (2007). Autorka je u Budvi i Paštrovićima otkrila „ružu mitova” i „ružu legendi”, brižljivo je istraživala raznorodnu građu, kretala od istoriografskih tragova, da bi u njima prepoznala i uz pomoć dokumenata na nov način ispričala vječite priče o čovjeku i njegovom trajanju. U isto vrijeme, Vidinim dramama je „pohranjeno” i naše vrijeme njegovi problemi i kontroverze.
– U Vidi Ognjenović, Budva je dobila svojevrsnu zavičajnu autorku, spisateljicu koja je svojim dramama, uspjela da na sceni pokrene i oživi literarno i jezičko nasljeđe, običaje i kulturu, legendu i istoriografiju ovog kraja – saopštili su organizatori budvanskog festivala „Ćirilicom”. Ž.J.

Foto: Iz predstave „Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka”

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *