My Week with Marilyn/Moja nedelja sa Merilin – Priča o filmu

Moja nedelja sa Merilin (engl. My Week with Marilyn) je britanska filmska drama iz 2011. godine, reditelja Sajmona Kertisa. Bavi se tenzijom koja je postojala između Ser Lorensa Olivijea i Merilin Monro na snimanju filma Princ i igračica 1957. godine. Radnja filma je smeštena u sedam dana tokom kojih je tadašnji muž Monroove, Artur Miler, bio u Sjedinjenim Državama, pa je ova to vreme koristila za obilazak Velike Britanije. Bio je premijerno prikazan na Njujorškom filmskom festivalu u oktobru, dok je svetska premijera održana 4. novembra.

Mišel Vilijams je za ulogu Merilin Monro dobila Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu. Ona i Kenet Brana su takođe bili u konkurenciji za Oskara za najbolju mušku i žensku ulogu.

Radnja

U leto 1956, Kolin Klark radi kao asistent na snimanju filma Princ i igračica, sa Lorensom Olivijeom i Merilin Monro u glavnim ulogama. Merilin je snimanje u Londonu osmislila i kao medeni mesec, pošto se nedavno udala za američkog pisca Artura Milera. No pošto je Miler bio prinuđen da se na nedelju dana vrati u SAD, Klark dobija zaduženje da za to vreme atraktivnu glumicu upozna sa britanskim načinom života. Kako kasnije navodi u svom dnevniku, Merilin je tih nedelju dana bila potpuno drugačija osoba od one koju narod zna sa filmskog platna – opuštena, bezbrižna i umorna od posla i statusa filmske dive.

Produkcija
Ideja

Film -{My Week with Marilyn}- je baziran na dnevnicima Princ, igračica i ja i Moja nedelja sa Merilin, Kolina Klarka, koji je tokom snimanja filma Princ i igračica proveo nedelju dana sa poznatom glumicom. Scenario je napisao Adrijan Hodžiz, a režiser filma je bio Sajmon Kertis, čiji je ovo rediteljski debi. Producent filma je bio Dejvid Parfit, iza koga stoje kompanije Vajnstajn i Bi Bi Si films.

Kasting

U avgustu 2009, objavljeno je da se Skarlet Johanson razmatra za ulogu Merilin. Malo kasnije su producenti dodali da su u opticaju i Ejmi Adams, Kejt Hadson i Mišel Vilijams. Posle tri meseca je saopšteno da Vilijamsova ima najviše šanse, jer je jedina od četiri glumice koju su producenti gledali na kastingu. Za ulogu Klarka prijavilo se više od četrdeset ljudi, ali je dobio Edi Redmejn. U septembru 2010. Ema Tompson je prihvatila malu ulogu pomoćnice u garderobi. Kenet Brana je dobio angažman nakon što je Rejf Fajns odbio ponudu zbog snimanja njegovog Koriolana. Dominik Kuper je bio jedini kome je ponuđena uloga Miltona Grina, poslovnog partnera Monroove. O vezi između Grina i Merilin izjavio je: „On je bio veoma star, ali bili su vrlo bliski. U početku je bio velika podrška glumici, ali je kasnije postao i njen agent i poslovni partner, što je svakako previše.“ Ketrin Zita-Džouns je odbila ponudu da glumi Vivijen Li, želeći da bude pored svog supruga, Majkla Daglasa, koji se tada oporavljao od operacije grla, pa je ulogu dobila Džulija Ormond. Istovremeno je objavljeno da će u ulogama Artura Milera biti Dagrej Skot, Ovena Morsheda – Derek Džekobi, privatnog detektiva – Filip Džekson, a u ulozi Sibil TorndajkDžudi Denč. Kasting je završen 8. oktobra 2010.

Snimanje

Dama Džudi Denč je svoje scene snimila u septembru, zbog rada na drugom projektu, koji je iziskivao skori put u Indiju. Snimanje je zvanično počelo 4. oktobra, u Pajnvud studiju. Jedna od lokacija bila je i kuća blizu Vindzora, gde su Monro i Miler živeli tokom snimanja Princa i igračice. Kertis je neke scene snimio i u studiju gde je snimljen film 1957, a Vilijamsova je tokom snimanja koristila garderobu Monroove. Snimanje je trajalo sedam nedelja i završeno je krajem novembra.

Premijera

Trejler filma je prvi put prikazan na Kanskom filmskom festivalu 2011, dok je premijera filma bili 8. oktobra, na Njujorškom filmskom festivalu. Premijera širom Amerike bila je 4. novembra, dok je londonska premijera održana četrnaest dana kasnije.

https://sh.wikipedia.org/wiki/My_Week_with_Marilyn

Uloge
Glumac Uloga
Mišel Vilijams Merilin Monro
Kenet Brana Lorens Olivije
Džulija Ormond Vivijen Li
Džudi Denč Sibil Torndajk
Edi Redmejn Kolin Klark
Dominik Kuper Milton Grin
Dagrej Skot Artur Miler
Ema Tompson Lusi
Derek Džekobi Oven Morshed

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *