Blow/Bijeli prah – Priča o filmu

Blow

Film ‘Blow’ reditelja Teda Demmea snimljen je po biografskoj knjizi Brucea Portera o životu čoveka koji je zapravo i uspostavio američko kokainsko tržište, od čega je neko vreme živeo luksuzom kakav mnogi ne mogu ni zamisliti, ali koji je zbog svog posla na kraju propatio nezamislivo mnogo. Spajajući elemente vrhunskog i vrhunski napetoga kriminalističkog filma o narko tržištu s biografskom dramom običnoga klinca koji pod svaku cenu želi uspeti u životu, Demme je dobio film koji se gleda u jednom dahu, ali i film iza koga ostaju mnoga pitanja…

Spavajući, dišući i jedući novac, George Jung živi fantastičnim životom o kome su mnogi mogli samo sanjati. Kako je običan dečko iz komšiluka postao desna ruka Pabla Escobara u sedamdesetima i osamdesetima? Priča o Jungovom letu i padu, brutalnim pregovorima, nemilosrdnim ubistvima i poslovnim potezima otkrivena je u sjajnom filmu “Blow”.

Odrastajući u porodici sitnog preduzetnika, koja je često jedva spajala kraj s krajem, George Jung (Johnny Depp) još je kao dečak sam sebi obećao da kad odraste neće deliti sličnu sudbinu. Tako se, nakon preseljenja u Kaliforniju, počeo baviti nezakonitim poslovima. U zatvoru završi zbog dilovanja droge, a tamo upoznaje svog budućeg partnera koji ga upozori na velike mogućnosti zarade u švercovanju kokaina, droge koja još nije bila zavladala narkomanskim tržištem. Po izlasku, Jung postaje jedna od ključnih osoba za uvoz kokaina u Ameriku, tvrdeći kako kontroliše čak 85% tržišta. Međutim, ni sav novac i luksuz koji je stekao nisu ga mogli pripremiti na neumoljive opasnosti takvog biznisa.

Johnny Depp je sjajan u ulozi koja se prilično razlikuje od onih neobičnih ekscentrika kakvima se proslavio, a glumačku ekipu upotpunjuju lepotice Penélope Cruz i Franka Potente, a tu je i kultni Ray Liotta.

https://www.prolog.rs › Blow-(2001)-article-12318

Blow
Blow poster.jpg

Reditelj Ted Demme
Produkcija Ted Demme
Joel Stillerman
Denis Leary
Scenario David McKenna
Nick Cassavetes
Uloge Johnny Depp
Jordi Mollà
Penélope Cruz
Ray Liotta
Paul Reubens
Franka Potente
Rachel Griffiths
Emma Roberts
Muzika Graeme Revell
Snimatelj Ellen Kuras
Editor Kevin Tent
Distribucija New Line Cinema
Objavljen
April 6, 2001
Trajanje
124 minuta
Zemlja United States
Jezik English
Budžet $53 milion
Box office $83.3 milion

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *