Deseti rođendan „Fantastic Mr. Foxa“, Vesa Andersona – Pljačka u bojama jeseni

Priča o fantastičnom gospodinu Liscu tipičan je Vesovski film, samo sa lisicama kao glavnim likovima. Pritom, zaljubljenom lisičjem bračnom paru glasove daju ni manje ni više nego Džordž Kluni i Meril Strip

Da biste poštovali rad jednog majstora specifične vrste nostalgije – nostalgije za nečim što nikada nijesmo imali, Vesa Andersona, potrebne su dvije stvari. Prva je da posjedujete osjećaj za lijepo, a druga da se beznadežno zaljubljujete u male priče malih ljudi. Njegovi filmovi su istovremeno obojani cinizmom, sarkastični, ali i sentimentalni.

Kada biste pratili recept, za Andersonov film glavni sastojci bili bi karakteristične palete boja, natpisi istih fontova, korice knjiga koje nas uvode u priču, određena forma dijaloga, avanture kojima prethodi temeljna priprema, čudnjikave, ali neodoljive ljubavne scene i, naravno, fantastična glumačka ekipa. I, sve ovo, propraćeno takvom simetrijom da je svaki kadar sam za sebe umjetnost.

Lutkarski stil

Istina je da je teško naći drugog režisera, scenaristu i producenta koji je na isti način i toliko često prva asocijacija na simetrične detalje, pastelne boje i tu divnu, predivnu čudnjikavost, kao što je Ves Anderson. Zato je za svijet kinematografije bio izuzetno važan trenutak kada je Vesli Vejls Anderson, rođen u Teksasu 1969, odlučio da poslije pet uspješnih igranih filmova, pređe na animaciju. Za razliku od trenutno popularnih CGI ostvarenja na kojima je studio Pixar sagradio respektabilno ime, Vesli je, kao specifičan i neortodoksan režiser kakav jeste, odlučio da se okrene zanemarenom lutkarskom stilu „stop-motion“. Za prvi projekat izabrao je adaptaciju knjige Rolda Dala, „Fantastic Mr. Fox“. A za inspiraciju i boje – jesen.

Uprkos sumnjama koje su postojale prije nego što je film izašao, kao što to već sada (deset godina kasnije) znate, ovaj projekat se ispostavio više nego uspješnim. Postao je čak i više od toga. Iako zapravo gledamo u lutke, u ovom filmu ima jednako života kao u bilo kom drugom. Anderson je oduvijek bio jedan od onih ljudi s kojima se o svakom filmu možete voditi kvalitetna višečasovna rasprava zašto je baš to njegovo najbolje djelo. Ova neodoljiva (re)animacija humorne drame o ekscentričnoj porodici sa egzistencijalnim dilemama to je samo potvrdila. Priča o fantastičnom gospodinu Liscu, u srednjim godinama, koji pokušava da izbalansira svoju divlju prošlost i potrebu za avanturom sa odgovornostima i kompromisima sadašnjeg života jedan je, najjednostavnije rečeno, tipičan Vesovski film, samo sa lisicama kao glavnim likovima. Pritom, zaljubljenom lisičjem bračnom paru glasove daju ni manje ni više nego Džordž Kluni i Meril Strip.

Cijelim srcem

Jednom u nekoliko godina pojavi se film koji nam zaista pokaže što je sve moguće u žanru kome pripada. „Fantastic Mr. Fox“ je nesumnjivo imao takvu ulogu za stop-motion animaciju. Pokazao je vizuelnu fleksibilnost i kreativnost koja može biti dostignuta samo kada se jedan umjetnik cijelim srcem posveti projektu na kome radi. I, dok Netflix razrađuje plan za snimanje serije inspirisane djelima Rolda Dala, „Fantastic Mr. Fox“ do dana današnjeg ostaje najbolja adaptacija njegovog rada.

Razlog za to su u velikom dijelu i nevjerovatna posvećenost detaljima. Tog proljeća 2009. u velikoj prostoriji u kome se privodilo kraju pravljenje lutaka za film, sjedjelo je više od dvadeset ljudi, zajedno sa nekim od najboljih animatora na svijetu. Već dvije godine radili su na jednom te istom projektu, i u okviru njega za zadatak imali da naprave čak 500 lutaka, različitih veličina, svaku savršenu i svaku da izgleda baš onako kako je zamislio luckasti, predivni um Vesa Andersona. Stop-motion je, kao što to već vjerovatno znate, vrlo jako zahtjevna i nimalo laka forma animacije. Ukratko: lutke se namjeste, fotografišu, pomjere za milimetar pa fotografišu opet, i tako u nedogled, jer na hiljade takvih fotografija čine jedan malecni pokret pred malim ekranom. Anderson je ne samo izabrao ovu nepravedno zanemarenu vrstu animacije, već je otišao i korak dalje, umjesto da se prilagodi stop-motionu kao stilu, on je ovaj stil prilagodio sebi. Rezulat je bio film baš po njegovoj mjeri – ni igrani, ni crtani, već nekako tačno u sredini. Nešto potpuno nevjerovatno, ali istovremeno i veoma stvarno, toliko stvarno da je napravljeno golim rukama!

Đavo u detaljima

Za timove koji rade na Vesovim filmovima, đavo je uvijek u detaljima. I to onim najsitnijim. Za muzičara sa bendžom, za kog je model bio Andersonov prijatelj Džarvis Koker, danima su studirani klipovi sa njegovih nastupa. Pokreti su iziskivali posebnu lakoću zbog čega je njegova lutka bila malo komplikovanija za napraviti. Farmer kome je glas davao Majkl Gembon i koji je fizički djelimično bio inspirisan Dalom, premazan je sa čak petnaest slojeva boje, sve dok se nije došlo do specifične, savršene nijanse kože koju je Anderson imao na umu. Lobanje životinja pravljene su od plastelina i staklene vune, njihova spoljašnost od vještačkog krzna, kozje kože i igračaka donošenih specijalno iz Australije. Za ručno pleteni džemper na prugice koji je nosio pacov s gangsterskim akcentom Viljema Dafoa, prvo je trebalo napraviti minijaturni materijal za pletenje. Za kraj, ostavljeni su gospodin i gospođa Lisac. A onda se već umiješao i Ves Anderson lično. Za odijelo Fantastičnog gospodina Lisca, izabrana je boja jesenjeg lišća i dio somotskog odijela koje je Ves mnogo volio. O svom izboru, kazao je: „Meni se baš sviđalo to odijelo, pa sam računao da će i njemu“. Klasični Ves, zar ne? Teško mu je odoljeti.

B. MARTINIĆ

www.pobjeda.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *