Finding Neverland/U potrazi za nedođijom

Finding Neverland je američka biografska drama iz 2004. godine. To je priča o prijateljstvu J.M. Barrieja i obitelji koja ga je inspirirala da stvori Petra Pana. Ovu Oscarom nagrađivanu dramu režirao je Marc Forster.

U Srbiji je prikazan pod naslovom U potrazi za Nedođijom, a u Hrvatskoj pod naslovom San za životom J. M. Barrieja.

Radnja

Redatelj Marc Forster (Monster's Ball) i uspješna glumačka ekipa umjetnički gledaju na stvaranje “Petra Pana”, klasične dječje literature koja se direktno obraća djetetu u svima nama. San za životom J.M. Barrieja putuje i kroz maštu i kroz svakodnevnu stvarnost, otklanjajući teškoće života odraslih očaravajućom draži i djetinjom nevinošću dječaka koji nikada ne odrasta. Sve počne kada uspješan škotski pisac J.M. Barrie (Depp) gleda premijeru svojeg posljednjeg kazališnog komada koji izaziva osrednju reakciju publike. Kao literarni genije svog vremena kojem su dosadile uvijek iste teme, Barrieju je očito potrebna ozbiljna inspiracija. Neočekivano je pronalazi jednog dana za vrijeme dnevne šetnje sa svojim Bernardom Porthosom u londonskom Kensingtonškom parku. Tamo Barrie susreće obitelj Llewelyn Daviesa: četiri dječaka bez oca i njihovu majku odnedavna udovicu (Winslet).

Unatoč neslaganju njihove čelične bake Emme du Maurier (Christie) i ogorčenosti njegove vlastite supruge (Mitchell), Barrie se sprijateljuje s obitelji, uključujući dječake u trikove, prerušavanje, igre i prave nevolje te stvarajući tako svjetove dvoraca i kraljeva, kauboja i Indijanaca, pirata i odmetnika. Brežuljke pretvara u brodove galione, štapove u moćne mačeve, leteće zmajeve u dobre vile i dječake obitelji Davis u «Izgubljene dječake iz Nigdjezemske». Iz oduševljenja i avanturizma djetinjstva dolazi Barrijevo novo hrabro remekdjelo «Petar Pan». U početku je njegova kazališna kompanija skeptična. Dok se njegov odani producent Charles Frohman (Hoffman) boji kako bi mogao propasti zbog ove dječje fantazije, Barrie započne s probama. No odmah šokira glumce dosad neviđenim zahtjevima da lete preko pozornice, razgovaraju s dobrim vilama i odjenu kostime pasa i krokodila. I baš kad je Barrie spreman predstaviti svijetu «Petra Pana», tragičan potez sudbine natjerat će pisca i one koje najviše voli da shvate što znači stvarno vjerovati.

Glavni glumci
Nagrade i nominacije

Nominacije:

https://sh.wikipedia.org/wiki/U_potrazi_za_Nedodjijom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *