Kolijevka avangarde: Ko je Nobelovac Peter Handke?

Rođen je u Grifenu, u Koruškoj, 6. decembar 1942.

PORED romana i drama – a stvorio je više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela, Peter Handke se oprobao i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser. U teatrima širom sveta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima – “Kaspar”, “Psovanje publike”, “Putovanje u sonornu zemlju”… Roman “Golmanov strah od penala”, koji je ušao u školsku lektiru, ekranizovao je Vim Venders, a Handke je napisao scenario i za čuveno ostvarenje ovog reditelja – “Nebo nad Berlinom”.

Rođen je u Grifenu, u Koruškoj, 6. decembar 1942, u kući dede po majci, koji je bio Slovenac. Otac mu je bio nemački vojnik Erih Šneman, a majka Marija (kada je bio mladić izvršila je samoubistvo, o čemu je pisao u delu “Užas praznine”) pre piščevog rođenja se udala za Adolfa Bruna Handkea, berlinskog vozača tramvaja. Svoje pravo poreklo saznao je tek kada mu je bilo 18 godina.

Handke je odrastao u Istočnom Berlinu i Grifenu, a studije je započeo u Gracu. Prvi roman “Stršljeni” objavio je u leto 1965, pa napustio fakultet da bi se potpuno posvetio pisanju.

Pažnju na sebe skrenuo je 1966. godine, kada je na Prinstonu u Njujorku optužio literarnu “Grupu 47” za “opisnu impotenciju”. Već krajem šezdesetih postaje značajan autor avangardnog nemačkog pozorišta, kada ga otkrivaju i naši pozorišni stvaraoci (uprkos činjenici koju i sam ponekad ističe, da ga Srbi vole, ali ne čitaju). Neposredno posle praizvedbe u Frankfurtu u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, u čuvenom Rasovom pozorištu, “Psovanje publike” (koje je i danas na repertoaru KPGT) postavio je Pit Teslić.

Sedamdesetih i osamdesetih mu vidljivost na svetskoj literarnoj sceni donose i romani “Levoruka žena”, “Kratka pisma za duga rastajanja” i mnogi drugi. Pored Graca i Berlina, živeo je u Diseldorfu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD. Od 1990. živi u francuskom gradiću Šavilu, 12 kilometara jugozapadno od Pariza.

Bez obzira na to što je odavno napustio rodnu Austriju, tamošnji Književni arhiv i Narodna biblioteka su za 500.000 evra otkupili rukopise i materijale nastale tokom poslednjih 20 godina njegovog stvaralaštva. Početkom 2008. pisac je stavio na raspolaganje 66 svezaka svojih dnevnika (1966-1990) Književnom institutu u Marbahu.

Handke se dva puta ženio – prvo sa Libgart Švarc, a potom i glumicom Sofi Semin. Ima dve kćerke Aminu i Lokadi. Pasionirani je sakupljač pečuraka.

Handke i Danojlić Foto Ž. Knežević

www.novosti.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *