Na Cetinju priređen omaž reditelju i scenaristi Milu Đukanoviću: Dug rodonačelniku crnogorske kinematografije

Omaž reditelju i scenaristi Milu Đukanoviću koji je povodom obilježavanja 30 godina od njegove smrti priredila Crnogorska kinoteka, upriličen je u Ministarstvu kulture na Cetinju. Prikazan je i nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Neprilagođeni filmski grof” u režiji Radoslava T. Stanišića, posvećen Đukanoviću.


– Đukanović je bio jedan od rodonačelnika crnogorske kinematografije i njen duhovni kamen temeljac – kazao je Stanišić istakavši da je Đukanović pripadao generaciji duhovne aristokratije Cetinja i Crne Gore koja je imala patinu vremena i odron vjekova naših predaka koji su posjedovali urođenu otmjenost, čast i sve odlike ljudskog dostojanstva.

– Bio je majstor apsurdnih i latentno komičnih situacija i atmosfere. To nije bila standarna komedija, već poseban humor koji je njegovao u svojim djelima, a dokaz tome je i čuvena serija „Kamiondžije” koja i danas živi i on je uvijek išao ispred svog vremena. Doživio je da mu zabrane filmove. „Palma među palmama” je skinuta sa repertoara, tako da je Đukanović čovjek kog kritika nije pazila, ali on nije mario za to. On je pričao svoju priču i u svakom segmentu ostao jedan od neponovljivih reditelja i dragih ljudi, pogotovo među studentima koji su ga poštovali upravo zbog stava i dostojanstva – čovjek od stava i stila – rekao je Stanišić.

Prema riječima reditelja Draška Đurovića, ovim događajem vraćen je mali dug prema čovjeku koji je bio opterećen idejama i strastima koje niko nije uspio da razumije.

– Jedan dug čovjeku kojeg Crna Gora nikada nije priznala kao svog najboljeg komediografa, čovjeka koji je znao apsolutnu narav, koji je predstavljao svijet jugoslovenske kinematografije i koji je ostao, najvjerovatnije, najveći neiskorišćeni talenat – rekao je Đurović.

Filmski kritičar Aleksandar Bečanović kazao je da crnogorska kultura ima obavezu da izvrši revalorizaciju Đukanovićevog opusa.

– Ako pokušam da rekonstruišem zašto je bio ispod radara kritike, mislim da je to zbog toga što je njegov način snimanja, njegov tretman glumaca, bio suviše sofisticiran da bi mogao biti primijećen u ondašnjoj kritici koja je favorizovala neke druge stvari – rekao je Bečanović.

Z.P.


Značajan opus
Milo Đukanović rođen je u Čevu 30. septembara 1927. godine. U svojoj karijeri režirao je popularne jugoslovenske filmove: „Muškarci juče, danas i…”, „Jugoslavija pomorska zemlja”, „Inspektor”, „Palma među palmama” i mnoge druge. Režirao je i serije „Ceo život za godinu dana” i „Kamiondžije”.

Foto: Detalj sa večeri

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *