Naš čuveni skulptor Ratko Vulanović u podgoričkoj galeriji „Lubarda” predstavio slike iz novog opusa

Povezuje kamen sa vječnošću i udahnjuje mu život

Izložba slika akademskog slikara i vajara Ratka Vulanovića otvorena je sinoć u podgoričkoj galeriji „Lubarda” (Srpska kuća, Stanka Dragojevića bb). Ovom velikom kulturnom događaju za Podgoricu, ali i za Crnu Goru, prethodila je Akademska tribina na kojoj je na temu „Raskoli, diobe i pomirenja” govorio akademik Zoran Lakić. Oba događaja održana su u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta i Srpskog informativno-kulturnog centra „Sveti Sava”, a obilježilo ih je prisustvo brojne publike.

Vulanović je izložio tridesetak slika. Riječ je o, kako je rekao umjetnik za „Dan”, crnogorskim pejzažima.

– Prije više od pola vijeka u našoj likovnoj umjetnosti pojavio se vajar Ratko Vulanović i zablistao punim sjajem. Kao mladi stvaralac dobio je prestižne nagrade. Potom su se ređale njegove brojne samostalne izložbe… Epska snaga ovog umjetnika tražila je put do punog razmaha svojih kreativnih energija. Prvi mega projekat, kojim od skulptura velikih dimenzija autor stvara cijeli grad, predstavlja „Veliki predio”, iz 1987. godine, nastao u vajarskoj koloniji podgoričkog Kombinata aluminijuma, izložio je iste godine u parku Dvorca Petrovića, na Kruševcu. Izložba je potom preseljena u Beograd, u Knez Mihajlovu ulicu… Za 2Veliki predio” dobio je nagradu „Politike”, 1988. godine. Tim povodom je Stevan Stanić pisao da ono što nije pošlo za rukom velikom engleskom vajaru Heriju Muru, uspjelo je na drugom kraju Evrope srpskom skulptoru Ratku Vulanoviću, koji je stvorio monumentalne cjeline, poput modernog Stounhendža. Uslijedile su nove izložbe, pod otvorenim nebom, poput one ispred zidina Starog grada u Budvi, 1994. godine. U isto vrijeme je u Nikšiću podigao „Kameni grad”, remek-djelo savremene svjetske umjetnosti, koje je nastajalo petnaest godina. Vandalski ga je porušila lokalna vlast Ratkovog rodnog grada, s obrazloženjem da hoće da podignu botaničku baštu. Više od 10 godina na tom mjestu zjapi praznina, koja trajno svjedoči o destruktivnosti, već viđenoj u Lubardinom biku koji ruši Njegoševu kapelu na Lovćenu. Ali, Ratko je već bio podigao „Kapije Beograda” na Adi Ciganliji, koje su novovremena znamenitost srpske prestonice – rekao je Budimir Dubak na otvaranju izložbe.

Slike koje su izložene svojom snagom dočaravaju epsku širinu i jedinstvenost likovnog svijeta Ratka Vulanovića. Kako je zaključio Dubak, izložba je simbolički susret dva velika srpska likovna umjetnika Crne Gore – Lubarde koji je svjedočio o sumraku Lovćena, i Vulanovića, što svojim djelom i njegovom sudbinom u naše vrijeme svjedoči o borbi svjetlosti protiv tame obezboženog svijeta, koji je „tiran tirjaninu a kamoli duši blagorodnoj”.

S.ĆETKOVIĆ

Podjele i diobe

Akademik Zoran Lakić je na Akademskoj tribini govorio o podjelama i diobama koje su obilježile neke od najtežih perioda naše istorije.

– Diobe su najčešće izazivane sa strane i za njih su bile odgovorne velike sile i okupatori naših zemalja, ali i oni među nama koji su nastojali da iskoriste nepovoljne istorijske okolnosti. Kako tokom istorije, tako i danas, postoji mnogo dioba kod nas, ali narod se organizuje i sabira u želji za slobodom i na taj način prevazilazi podjele – rekao je, između ostalog, akademik Lakić na odlično posjećenoj tribini u Srpskoj kući.


Slikarstvo mu je ime, a vajarstvo prezime
Najpoznatiji po svojim kamenim gradovima Vulanović nam se večeras predstavio svojim slikarstvom. Rekao bih da je slikarstvo njegovo ime, a vajarstvo prezime. I jedno i drugo je vječnost. Vulanović povezuje kamen sa vječnošću i udahnjuje mu život. A to mogu samo posebni – kazao je ambasador Srbije Zoran Bingulac.

Foto: Akademik Lakić, ambasador Bingulac, umjetnik Vulanović, književnik Dubak i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *