Novo u izdanju „Lagune” – „Svaštara” Duška Radovića

Foto: Naslovnica knjige

Knjiga „Svaštara” pravo je blago za sve ljubitelje domaće književnosti i poštovaoce djela Dušana Radovića, jer su u njoj prvi put objavljeni njegovi telegrami, pjesme, razglednice, lični dokumenti i pisma koja je slao svom sinu.
Uz niz bisera kratke forme i osvrta Dušana Radovića na svoj život i stvaralaštvo, sada imamo i rijetku priliku da vidimo tekstove onako kako su izašli iz pisaće mašine, njegove početne ideje, crteže, privatne fotografije, nepoznate radove… Pošto prvi put donosi sadržaj razglednica i pisama koje je Dušan slao svom sinu Milošu, zbirka „Svaštara” prikazuje velikog pisca i u ulozi izvanrednog oca.
Ukratko, u ovoj knjizi nalazi se sve ono bez čega bi portret Dušana Radovića bio nepotpun. Objavivši zbirku pjesama „Poštovana deco”, Dušan Radović je postao jedan od najvećih srpskih pjesnika za djecu. Prvi put objavljena 1954. godine, u ovom „Laguninom” izdanju nalazi se u svom originalnom obliku.
„Strašnom lavu” i „Plavom zecu” društvo prave i pjesme „Zamislite”, „Najbolja mama na svetu”, „Pouka” i mnogi drugi dragulji Dušana Radovića u kojima će uživati sve generacije. Otkrivajući ljepote svijeta i jezika, mališani će uz ove stihove spoznati da je poezija suštinski važan dio našeg života. Dušan Radović (Niš, 29. novembar 1922 – Beograd, 16. avgust 1984) bio je srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Bio je glavni urednik Pionirskih novina, urednik Programa za djecu Radio Beograda, urednik Programa za djecu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac”, novinar „Borbe” i urednik „Studija B”.
A.Ć.

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *