American Gigolo/Američki žigolo – Priča o filmu

American Gigolo, 1980., SAD, 117 min.

Vrlo dobra drama sa elementima trilera za koju je scenarij napisao sam redatelj Schrader, poznat i kao scenarist filma Taksist (R. Scorsese). Uloga američkog žigola vinula je u zvezde mladog Richarda Gerea i Armanijeva odijela. Priča je solidna, ali ona nije glavni krivac za uspeh filma nego upravo Gereova neodoljiva pojava i izvrsna gluma.

Julian Kaye (R. Gere) otmen je i skup holivudski žigolo. Ima sve što može poželjeti: auto, stan, novac, odjeću i lijepe žene. Upoznaje Michelle (L. Hutton), ženu uspješnog političara koja mu je isprva kao i ostale, samo klijentica, ali vremenom se između njih dvoje razvija prava ljubav. Iz usluge starom prijatelju svodniku odlazi obaviti posao ka sadističkom mužu koji od njega traži da grubo vodi ljubav sa njegovom ženom. Nakon nekoliko dana ta je ista žena pronađena mrtva, a Julian postaje glavni osumnjičeni za njezino ubistvo.

Detektiv Sunday (H. Elizondo) u njegovom stanu pronađe dokaze koji ga opasno terete, a Julian ne može dokazati da je nedužan, jer mu žena sa kojom je zapravo bio te noći, odbije potvrditi alibi iz straha za svoj brak i ugled. Drugih prijatelja koji bi mu pomogli Julian nema, tim više što mu leđa okreće i njegova bivša svodnica (N. Van Pal-landt), ljuta jer je obavljao posao za njezinog konkurenta. Jedina osoba koja mu želi pomoći je Michelle koja je zbog njega spremna reskirati svoj brak i društveni položaj.

https://mojtv.net › film › americki-zigolo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *