Irréversible/Nepovratno – Priča o filmu

Irréversible (naslov preveden kao Nepovratno) je francuski igrani film snimljen 2002. u režiji Gaspara Noea. Po žanru je drama, a radnja se prikazuje non-linearno; film se od 13 scena prikazanih obrnutim kronološkim redom. Protagonist, čiji lik tumači Vincent Cassell, zajedno s prijateljem odlazi u “problematični” dio grada kako bi se osvetio za brutalno silovanje i premlaćivanje djevojke (čiji lik tumači Monica Belluci).

Irréversible je odmah nakon premijere na Kanskom filmskom festivalu stekao reputaciju jednog od najkontroverznijih filmova svog vremena i oštro podijelio kritičare. Glavni razlog za to su izuzetno dugotrajne, detaljne i realistične scene nasilja, pogotovo u slučaju silovanja protagonistice, koje su izazvale neugodu među brojnim gledateljima. Autoru Noeu su mnogi zamjerali larpurtističko, pa i pornografsko prikazivanje najodvratnijih prizora. Dio kritičara je, pak, filmu spočitao i homofobiju.

Drugi dio kritičara je, pak, Noea hvalio zbog spretnog korištenja nekonvencionalnih narativnih tehnika, kao i muzike i stila režije kako bi stvorio različite ugođaje u različitim scenama. Noe je tako na Stockholmskom filmskom festivalu osvojio nagradu za najbolji film. Irreversible se među kritikom često navodio i kao jedan od predstavnika tzv. Nove ekstremnosti, odnosno struje u francuskoj kinematografiji 21. vijeka koju karakterizira hiperrealistički prikazi nasilja i patološkog ponašanja.

Irréversible

Kino-poster
Režija Gaspar Noé
Producent Brahim Chioua
Vincent Cassel
Scenario Gaspar Noé
Uloge Monica Bellucci
Vincent Cassel
Albert Dupontel
Muzika Thomas Bangalter
Fotografija Benoît Debie
Gaspar Noé
Montaža Gaspar Noé
Studio Les Cinémas de la Zone
StudioCanal
Distribucija Mars Distribution
Datum(i) premijere
22. maj 2002
Trajanje 97 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski
Bruto prihod 792.200 $
https://sh.wikipedia.org › wiki › Irréversible

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *