Proslavljeni reditelj Goran Marković promovisao u Podgorici Svoj prozni prvijenac „Beogradski trio” – Sa ovom knjigom moje izmišljotine su postale realnost

Sa ovom knjigom moje izmišljotine su postale realnost. To je, uostalom, moj posao kao reditelja. Moje izmišljotine imaju uporište u istini, jer ja sam bio na Golom otoku, razgovarao sa njih stotine, pročitao hiljade dokumenata…

Proslavljeni filmski reditelj Goran Marković predstavio je u Podgorici svoj prvi roman „Beogradski trio”, koji je, od kada je objavljen prije devet mjeseci, doživio već pet izdanja. Njegov prozni prvjenac skrenuo je nepodijeljenu pažnju i kritike i čitalačke publike u regionu, a bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Jedan od najznačajnijih filmskih i pozorišnih poslenika u Srbiji i eks-Jugoslaviji kroz razgovor sa teoretičarkom književnosti Jelenom Knežević, publici koja je napunila multimedijalnu salu KIC-a „Budo Tomović” govorio je o putu koji ga je odveo do prvog romana, odnosu filma i književnosti, okolnostima…

Ovo je epistolarni roman – zbirka dokumenata koji su čista fikcija, objasnio je on, ističući da mnogi nisu vjerovali da su dokumenti izmišljeni. Kako je rekao, „Beogradski trio” je počeo da piše onog trenutka kad je shvatio da neće biti ništa od filma o Golom otoku, koji je pripremao skoro dvije decenije. Silni materijal koji je sakupio, ne želeći da propadne, jednostavno je iskoristio za roman. Roman predstavlja prekretnicu u njegovom pisanju, jer je napokon od dramskog postao prozni pisac.

– Uvijek sam se bavio filmom i cijelog života sam bio na oprezu sa literaturom, a sa ovim romanom sam skrenuo sa puta. Ovo literarno djelo poništava sve ono što sam radio na filmu. Sve ostalo je čista mašta. Roman je počeo da se piše sam od sebe. Moram priznati da sam se zabavljao pišući ga – kazao je Marković.

Roman, koji je po nagovoru kćerke smjestio u okvire melodrame, njegovog omiljenog žanra, priča je o vremenu Informbiroa u kojem slavni engleski pisac Lorens Darel, kao službenik britanske ambasade u Beogradu ima ljubavnu aferu sa ženom jednog visokog rukovodioca. Zarad ljubavi pokušava da spasi muža robijanja na Golom otoku, a zatim i nju. Kad i ona doživi muževljevu sudbinu, Darel čini sve da je spase i da se pomogne njihovoj kćerki.

Darel je završio u njegovom romanu zahvaljujući knjizi „Bijeli orlovi nad Srbijom” i zato što je zaista bio ataše za štampu u ambasadi u Beogradu. U „Beogradskom triju” završile su i još neke istorijske ličnosti toga doba, a među njima je i Koča Popović, sa kojim je kao dječak čak jednom igrao i tenis na Kalemegdanu.

Odnos stvarnog i izmišljenog, u kinematografiji i u književnosti, bila je jedna od tema promocije.

– Sa ovom knjigom moje izmišljotine su postale realnost. To je, uostalom, moj posao kao reditelja. Moje izmišljotine imaju uporište u istini, jer ja sam bio na Golom otoku, razgovarao sa njih stotine, pročitao hiljade dokumenata… Igrao sam se, i nisam dugo mislio da će to postati ozbiljna stvar – rekao je on.

Nakon uspjeha „Beogradskog trija” na adresu Gorana Markovića pristigle su mnoge ponude. Među njima i TV serije o poslednjim danima Slobodana Miloševića i Jovanke Broz.

– Sve sam odbio. Ali, riječi jednog producenta su mi otvorile oči. On mi je rekao: „To što vi napravite biće istorija”. Razmišljao sam o tome i moram priznati škakljivo je to, škakljiv je posao reditelja – naveo je on.

S.Ć.


Goli otok i Crnogorci
Marković se i ovom prilikom glasno upitao kako je moguće da u Crnoj Gori niko do savremenih pisaca i reditelja nije opisao golgotu Golootočana, ni u knjizi ni na filmu.

– To je zanimljivo, jer procentualno, na Golom otoku najviše je bilo zatočenih Crnogoraca, pa Srba, a ovih ostalih manje – rekao je Marković.

Kaže da, iako nikako ne može da dođe do novca za film o Golom otoku, posjeduje mnogo materijala i dokumenata, a čak je bio i na sahrani jednog Golootočanina u Crnoj Gori prije nekoliko godina, što je sve zabilježio kamerom.

Ipak, nije odustao, i nada se da će u narednom periodu možda snimiti TV seriju sa golootočkom tematikom.

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *