Surovi svijet Vikinga – Rijetko kvalitetan istorijski anime ,,Vinland Saga“: Sporotinjajuća osveta

 

Izvor: Objektiv

Poslednje srednjovjekovne pagane Sjevera, koji su se klanjali Odinu i Toru, i dalje prati reputacija časnih i neustrašivih. Oko njih se ispredaju sage i mitovi. Splet autentičnosti i klišea im obezbjeđuje besmrtnu slavu i dan danas. Pod uslovom da poginu u boju, odlazili bi u Valhalu, raj ratnika, gde su ih Valkire služile medovinom…

Čak i kada su Vikinzi prikazivani u umjetnosti i modernoj pop-kulturi isključivo kao nasilan i brutalan narod, kao gomila divljaka koja je samo silovala, palila i uništavala, izazivali su neobjašnjivo strahopoštovanje. Zbog odnosa prema životu i borbi, i najzad – njihovog shvatanja smrti; zbog čega su jedini narod na svijetu koji je na ratište odlazio sa osmijehom. Ipak, iako im ne možemo pripisati samo svirepu tiraniju, jasno je da je krvavi dio istorije velikim dijelom zaslužan za to što su priče o Vikinzima uvijek bile bar trunku zabavnije od ostalih.

Kada je u pitanju Japan, istorijske mange su ne tako rasprostranjen žanr i prilično težak za pronaći ako tražite kvalitetnu mangu. Nekim čudom, djelo Makota Jukimire ne samo da je odlična istorijska manga, pritom o vikinzima, već je poslije samo par godina uvrštena u liste najboljih mangi ikad, odmah pored kultnih projekata poput ,,Berserk“ i ,,Kingdom“. Opus ,,Vinland Saga“ dostupan je još od 2005. godine, ali je tek ove urađena anime adaptacija. Fanovi epskih istorijskih bitki godinama su priželjkivali da Vinland dobije pažnju koju zaslužuje i to se konačno desilo kada ga je preuzeo ,,Wit Studio“, isti studio koji radi i hiperpopularni anime ,,Attack on Titan“. Ova saradnja rezultirala je adaptacijom toliko dobrom da i oni najzagriženiji fanovi imaju problem da nađu zamjerku.

Istorijski kontekst

Radnja ,,Vinland Sage“ smještena je u srednjovjekovnoj Engleskoj pod danskom kontrolom. Priča prati dječaka Torfina, malog Vikinga koji u borbi pokušava da stekne iskustvo, kojim jednog dana želi da se osveti ubici svoga oca. Za bilo kog zaljubljenika u akciju i borbene sekvence, ova saga je nešto što se ne smije propustiti. Veliki broj likova inspirisan je realnim ličnostima koji su živjeli u 11. vijeku. Iako su neki detalji iz njihovih života promijenjeni, njihova djela i uloga u društvu prikazana je sa zavidljivom preciznošću. Takvi su, između ostalog, i princ Knut i Torkel Visoki – od čijeg će keza kad se približi ratištu biti veći samo vaš kad, na malim ekranima iskoči ovaj blesavi džin iz države Danske.

Još od prve scene, publika je bačena u okrutan i nasilan svijet. Priča kreće bitkom kod Hastingsa 987. godine, jednom od važnijih prekretnica u engleskoj istoriji – budući da se, nakon nje, smrću Harolda II, ugasila anglosaksonska kraljevska loza. Vrlo brzo ste svjesni da vas čekaju sjajne akcione sekvence i intrigantne priče o surovom svijetu koje koristi taman dovoljno iz pravog života da zadovolji čak i zaljubljenike u istoriju.

Prvo što ćete primjetiti kada krenete da gledate ovaj anime jeste da je u pitanju jedna od onih sporotinjajućih priča. Međutim, to je ni u jednom trenutku neće učiniti ni dosadnom ni frustrirajućom, kao mnoge druge sa sličnim tempom. Tim koji je radio na adaptaciji mange razumio je kakav ton treba da postavi i rezultat je vizuelno zadivljujući anime koji vam dozvoljava da istovremeno upijate i muziku i priču, dok vam epizode od dvadeset minuta prolaze za čas.

,,Mukanjyo“, pjesma benda Survive Said the Prophet je upravo onaj tip hard roka koji savršeno ide uz mračnu priču o nasilju i osveti, koja definiše ovaj anime. Tekst pjesme iz uvodne špice je zamišljen tako da se priča iz Torfinove perspektive, dok dječak vrišti u nebesa, zahtjevajući da zna šta je to krenulo po zlu i ostavilo ga ovako praznim i željnim osvete. Ostatak soundtracka nose impresivno jaki ratni bubnjevi i prijatni zvuci keltske flaute, koji se savršeni miješaju sa bogatim bojama i magičnim pejzašima serijala.

Sjenka smrti oca

Svaki lik je odlično razrađen. Glavni ratnici su virtualni bogovi na ratištu, ali nerijetko dobijemo podsjetnik da su i dalje smrtni – i da ako krvare, mogu biti i ubijeni. Za njih je lako navijati, čak i kada se nalaze na suprotnoj strani od one za koju navijamo. Torfin nije tipičan tinejdžer protagonista na kojeg smo navikli. On je ljut i tužan i željan krvi – a opet tako kompleksan i dio tako surovo realnog svijeta, da ga je teško ne razumjeti. Smrt njegovog oca, Torza, jedna je od najtužnijih smrti koje ćete imati priliku da pročitate u mangi ili vidite u animi.

Torz je bio slavni Viking o čijoj se hrabrosti i vještinama pričalo čak i u zemljama do kojih nikada nije fizički stigao. On je častan, ali i autoritet. Otac koji pažljivo sluša što mu žena poručuje, koji pazi na sina i ćerku, na svoj narod – ali i čovjek koji je vidio štošta i koji se uprkos svojoj prošlosti i borbenim vještinama ne okreće odmah nasilju. Poput čuvenog Neda Starka, i Torz u jednom trenutku odlazi na sjever, sa željom da živi miran porodični život. I, poput Neda Starka, i on brzo umire, a njegova smrt postaje prelomni trenutak u prebrzom odrastanju njegove djece.

Iako je Torz probao da na svog sina prenese spoznaje do kojih je došao u toku života, sva mirovna načela Torfin baca po strani onog trenutka kada mu otac umre pred očima. Čovjek koji ga ubija, ratnik po imenu Askelad, kompleksan je lik, konstantno pun tajni, odličan lider i sjajan taktičar koji iz nekog razloga dozvoljava Torfinu da ostane uz njega iako zna da je dječakov jedini cilj da ga jednog dana ubije! I tako počinje dječakova priča, on ostaje u Askeladovoj vojsci, da sa njima putuje i odrasta sve dok jednog dana ne postane dovoljno snažan i osveti svog oca.

Život van kontrole

Vinland Saga“ je, prije svega, tužna i okrutna priča o odrastanju. Priča o dječaku koji je silom prilike morao da sazrijeva u najgorim uslovima, potpuno van njegove kontrole. Ovaj dječak u tome uspjeva, naučivši pritom teške životne lekcije i u svemu tome bivajući sam, daleko od porodice i daleko od svega što voli i poznaje.

Odrastanje na ratištu i konstantna okruženost krvlju, oblikuje ga u snažnog, gotovo pa nepobjedivog mladog ratnika, što je, nažalost, mnogo drugačije od vizije koju je Torz imao za njega. Torfin postaje hladnokrvna, efikasna mašina za ubijanje dok invazije vikinga po Engleskoj uništavaju svijet oko njega.

Njegovom ocu, Torzu, biće potrebno svega dvadeset minuta prve epizode da zauvijek osvoji vaše srce. Torfinu će, međutim, trebati malo više. Oko Torfina ćete se lomiti i iz vašeg srca će šikljati krv svaki put kad ovaj dječak oduzme nečiji život. Zato naoštrite svoje sjekire, uspite alkohol po svom izboru u svoj omiljeni rog i viknite ,,SKOL!“ jer čeka vas rolerkoster emocija…

B. Martinić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *