Svečanom akademijom obilježen dan Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, koji se proslavlja u znaku 800 godina autokefalnosti svetosavske crkve: Podsjećanje da se narodu ne može izbrisati sjećanje

Brisanjem natpisa, rušenjem hramova ne može se izbrisati sjećanje, između ostalog i zbog naše radosti kad slavimo slave, posmatramo freske, čitamo napisano, urezano, uklesano i molimo se već osam vjekova zajedno sa Svetim Savom, Nemanjićima i Petrovićima

Svečanom akademijom sinoć je obilježen Dan Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, koji se ove godine slavi u duhu 800 godina od autokefalnosti naše svetosavske Crkve. Brojnoj publici i zvanicama najprije se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsjednik Odbora Njegoševog Matice srpske u Novom Sadu. On je poručio da 13. novembar, datum Njegoševog rođenja i dan ogranka Matice srpske u Crnoj Gori, „poput freske predstavlja opipljivo i vidljivo svjedočanstvo 800-godišnjice svetosavske crkve”.
Podsjećanje i obilježavanje osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve naročito je značajno u Crnoj Gori jer, kako je kazao mitropolit, „kod nas se ponovo povampiruje ona plemenska svijest protiv koje se borio Sv. Petar Cetinjski tražeći pomirenje među zakrvljenim plemenima”.
– A ta plemenska svijest počiva, i pored velikog djela svetorodne loze Nemanjića, vladika Danila i Vasilija, Petra Prvog, Petra Drugog i kralja srpskog Nikole Petrovića – graditelja duha jedinstva, bratstva i zajedništva među plemenima i bratstvima u Crnoj Gori, na politici razračunavanja. Zato je dobro da podsjećamo na ono što je ugrađeno u naše biće i ono čime smo postali jedinstveni i kulturni narod – svetosavsku crkvu i djelo Svetog Save – poručio je u besjedi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Predsjednica crnogorskog ogranka Matice srpske prof. dr Jelica Stojanović istakla je da ove godine slavimo 800 godina autokefalnosti Srpske crkve „kao Božjeg izdanka, ali izdanka koji je nakalemila svetorodna loza Njemanjića i njen najljepši sin i otac Sv. Sava.
Ona je upozorila da danas neki pokušavaju da sa bića Crne Gore otresu dio njenog nasleđa, Njegoša i Petroviće, Sv. Savu i Nemanjiće, i „da ostane pusta i prazna, podsjetivši da je Sv. Sava Crkvu nakon sticanja autokefalnosti podijelio u 11 eparhija, među kojima je bila i Zetska čije je prvi epskop bio Ilarion, „onaj isti koji je čitao akatiste nad moštima Sv. Simeona Mirotočivog”.
Ona je poručila da se brisanjem natpisa i fresaka, rušenjem crkava i hramova ne može izbrisati sjećanje, „između ostalog i zbog naše radosti kad slavimo slave, posmatramo freske, čitamo napisano, urezano, uklesano, i molimo se već osam vjekova zajedno sa Sv. Savom, Nemanjićima i Petrovićima”.
Akademija, kojoj su prisustvovali ambasador Srbije Zoran Bingulac i srpski konzul Zoran Dojčinović, nastavljena je koncertom operskog pjevača Olivera Njega koji je akademiju otvorio pjevajući „Oče, naš”, a zatim je prof. dr Slobodan Raičević otvorio izložbu kopija najljepših fresaka iz naših manastira.
S.Ć.

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *