Zbirka Milenka Mira Šarca promovisana u Nikšiću – Stihovima dešifruje prolaznost

Pjesnik i aforističar iz Pljevalja Milenko Miro Šarac gostovao je u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sv. Đorđe” u Nikšiću gdje je predstavljena njegova zbirka poezije „Umnožavanje straha”. Novim pjesmama prethodile su one iz autorove prve zbirke „Pozni otkosi” koja je „postavila idejne, emocionalne, možda čak i tematske pravce njegovog poetskog stvaranja. Pjesnikov poetski kod, ističe prof. Milan Knežević, tek u novoj zbirci postaje potpuno nedvosmislen.
– Upravo u tom, namjerno ili nenamjerno postavljenom okviru, ili nekoj vrsti ideološko-poetske deklaracije koju je uspostavio u prvoj svojoj zbirci pjesama, Miro je ostao, grubo rečeno, na nivou i čini se sudbinskom zadatku dešifrovanja prolaznosti u svim njenim pojavnim oblicima – mladosti, sreće, ljubavi, djetinjstva, roditeljstva, zavičaja produbljujući, proširujući i iznova promišljajući poražavajuća i nevesela saznanja do kojih je došao, osobito u zbirci „Umnožavanje straha”, smatra Knežević.
Prof. Vladimir Gvozdenović ističe da je nova zbirka izraz nepokorenog duha, spremnog da „gleda netremice, i u sunce i u smrt”. Pjesme svjedoče stilsku, jezičku i idejnu zrelost i istančanost, svjedoče o autoru koji pored pjesničkog dara posjeduje erudiciju, odlično poznavanje ne samo srpske, nego poezije uopšte.
– I strah i smrt, i sreća i blagodat, ljubav, sudbina i saznanje, sve ove kategorije sa kojima posvećeno i istančano biće vodi borbu od jutra do večeri, i koje ispunjavaju njegov um i srce, postaju dio autorove pjesničke kontemplacije On neprestano ispituje i iskušava temelje svog bića i egzistencije. I to radi na fantastičan način – poetski i misaono, rekao je Gvozdenović.
Moderator večeri bila je Marija Jelić, koja je govorila autorovu poeziju. B.B.


Niko ne bira da bude pjesnik
„Pozni otkosi”, rekao je Šarac, knjiga sa zavičajnim temama, knjiga ironije i sujete, bila je suštinsko izvorište za njegova dva buduća stvaralačka puta – satiru i melanholično pjesnički iskaz koji lavira.
– Svjestan sam da svako ko stvara – piše, krećući se svojom stvaralačkom putanjom, bar u minimalnoj mjeri vjeruje u svoju misionarsku ulogu. No, nisam baš siguran da moja poezija može preobraziti bilo koga, ja jednostavno pišem poeziju iz unutrašnjeg poriva, što moram jer kako je negdje napisano „niko nije izabrao da bude pjesnik svojom voljom, niko ne može biti toliko lud”, rekao je između ostalog Šarac.

https://www.dan.co.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *