Neil Young, album „Colorado“ – Kameniti prkos

 

Protestnoj muzici potrebne su jake vizuelne senzacije, pa da zagrebe na pravi način i ubode između lopatica. Na pjesmi „Green Is Blue“ Nil Jang u 73. godini, u samo tri poteza riječima skicira onog polarnog medvjeda, iz kadra jednog od najpotresnijih svjedočanstava klimatskih promjena.

„Toliko je onog što nijesmo uradili, a znamo da smo mogli… Dok ona odlazi, na komadu leda, odlomljenom iz nekog drugog vremena“ – leluja Jangov nezaboravni falseto, kristalno prečišćen iskustvom decenija borbi za istinu koju svijet polako, a možda prekasno prihvata.

Na svom terenu

Nil Jang je u 39 albuma (!) svog života nerijetko hvatao sebe u raskoraku dosljednosti. I ticalo se to najčešće njegovog privatnog života, žene koju je decenijama volio pa ostavio, ideoloških i političkih izbora… Ipak, ono za što Nil može uvijek da kaže da je u pola vijeka karijere branio kao posljednja rokenrol straža, je priroda. Jang je stari šampion i vitez, koji je rano ponio barjak borbe protiv klimatskih promjena u popularnoj muzici. Zato je album „Colorado“, prvi sa bendom Crazy Horse još od 2012. godine, važan za njega. Nil je na terenu za koji zna da je apsolutno ispravan, da se ne može spotaći.

U jedanaest dana, uglavnom „živog“ snimanja visoko u planinama američke države Kolorado, Nil je iskrvario neke rane koje ga sve više svrbe i peku. Na pjesmama poput „Milky Way“ ili 13-minutnom epu „She Showed Me Love“ zvuči na vrhuncu forme – to je etalon „tipičnog“ Janga iz Crazy Horse ere. Vrlo ponosan i gord, dok slavi intimu sa prirodom koju je pronašao u američkoj divljini. Baš Ona je ta koja mu je „pokazala ljubav“.

Nil je vrlo urgentan na bučnoj, garažnoj „Shut It Down“, a najljući u gitarskoj paljbi „Help Me Lose My Mind“, koja je u predivnom kontrastu sa ranjivim horom. Baš pjesme poput „Green Is Blue“ hvataju Janga vrlo ranjivog, spuštenog garda kao na kultnoj „After The Gold Rush“ ploči objavljenoj prije pola vijeka.

Koncertni potencijal

Za nježnije uho možda je previše direktan i bez metafora, oblandi, dvosmislenosti – ovo je protestna muzika o klimatskim promjenama i tome da ih bitni planetarni igrači ignorišu. I „ništa više“ – osim činjenice da jedan starac od 72 godine ima toliko damara da snima strastvenu, žestoku muziku o tome. Pjesme imaju divan koncertni potencijal, a Jangova publika će samo zažaliti što se radilo o jurišno snimljenom ,,živom“ albumu – bez temeljnog produkcijskog dodira. Stekao se utisak, da bi mu samom za sebe prikladnije bile neke mekše, delikatnije ivice – iako je baš ovakav, za širu sliku Jangove karijere, kameniti ,,Colorado“ vrlo znakovit.

Poruka na kraju u „Rainbow of Colors“ je predivno optimistična, u jednostavnom prkosu: poruka aktuelnim liderima svijeta da „ne mogu izblijedjeti ove lude boje“. Eto, koliko je Kolorado bio važan Nilu Jangu, koliko su ga te planine pomladile.

S. STAMENIĆ

Ocjena: 79/100

Foto: consequenceofsound.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *