Sedam filmskih imena koja će oblikovati narednu dekadu – Budućnost je njihova

 

Decenija na zalasku dala nam je mnogo blistavih filmova, ali vrlo malo režisera koji se mogu pohvaliti opusom bez grešaka. Najbolji među rijetkim autorima poput Noe Baumbaha, Pola Tomasa Andersona i Bong Džun-Hoa koji su nizali fenomenalna ostvarenja od 2010. do 2019. bez sumnje je Deni Vilnev, koji nam je poklonio: “Incendies” (2010), “Enemy” (2013), “Prisoners” (2013), “Sicario” (2015), “Arrival” (2016) i “Blade Runner 2049” (2017), a sprema se i da obilježi 2020. u velikom stilu epskom adaptacijom SF biblije, romana “The Dune” čuvenog Frenka Herberta.

U drugoj polovini ove decenije, poput blještavih kometa na horizontu, pojavila se grupa režiserskih i glumačkih imena koja možda neće postići Vilnevov „savršeni rezultat“, ali hoće obilježiti treću dekadu 21. vijeka.

Greta Gervig

Prvo je osvojila svijet sa suprugom Noom Baumbahom (“Greenberg”, “Frances Ha”, “Mistress America”), a onda je pokazala da je samoj sebi gazda režijom hita “Lady Bird” (2017). Pritom, sve su prilike da će Greta Gervig obilježiti i naredne Oskare dramom “Little Women”. Iduće godine, ponovo sa Baumbahom, donijeće nam film “Barbie” u kojem je čuvena istoimena lutka prognana zbog toga što ne ispunjava savršene standarde. Zar to ne zvuči kao savršen početak vladavine čudnovate Grete Gervig?

Greta Gervig (FOTO: imdb.com)

Ari Aster

Kada trideset trogodišnji režiser isporuči dva psihološka horora na nivou najvećih majstora zanata, onda znate da pred sobom imate autora čiji rad zavređuje pažnju. Ari Aster demonstrirao je ogromni talenat i filmsku erudiciju ostvarenjima “Hereditary” (2018) i “Midsommar” (2019). Biće zadovoljstvo gledati njegova djela u godinama koje dolaze.

Ari Aster (FOTO: nytimes.com)

Robert Egers

Nešto slično važi i za Roberta Egersa. Trideset šestogodišnji režiser prvo je zaveo planetu hororističnom misterijom “The VVitch” (2016), a onda ju je totalno izludio hororom “The Lighthouse” (2019) sa Vilemom Dafoom i Robertom Patinsonom. Uskoro stiže i Egersov treći film, osvetnička vikinška saga “The Northmen” sa Bilom Skarsgardom (!), Anjom Tejlor-Džoj i Nikol Kidman. Spremite se da budete impresionirani.

Robert Egers (FOTO: ew.com)

Florens Pju

Najtalentovanija zvijezda u usponu obilježila je ovu godinu sarađujući upravo sa Gervig i Asterom u filmovima “Little Women” i “Midsommar”. No, predivna Florens Pju začarala je svijet godinu ranije, u mini-seriji “The Little Drummer Girl” Čan-Vuk Parka. Da za glumicu takvog talenta ne može biti zime, vidjećemo već naredne godine. Pju ulazi na velika blokbasterska vrata ulogom u Marvelovom na sva vrata najavljivanom hitu “Black Widow”.

Florens Pju (FOTO: twitter.com)

Rajan Kugler

Koliko god one koji ne boluju od političke korektnosti modernog Holivuda nerviralo nezasluženo uzdizanje Marvelovog filma “Black Panther”, ne može se poreći da njegov režiser odlično zna što radi. Prosječnost tog i filma “Creed” (2015) ne mijenja činjenicu da Rajan Kugler ima talenta (trezvena drama “Fruitvale Station” (2013) – i da umije da koristi postojeću političku klimu i zainteresovanost za afroameričke teme. Bio bi preveliki maler kada ne bi iskoristio i deceniju koja dolazi.

Bred Pit

Dobro ste pročitali. Bred Pit. Pedeset šestogodišnji glumac, čija je karijera lansirana prije više od tri decenije američko-jugoslovenskim filmom “Tamna strana Sunca” (Božidar Nikolić, 1988) – doživio je renesansu. Ove godine, ulogama u Tarantinovom “Once Upon a Time in… Hollywood” i Grejevom “Ad Astra” podsjetio je planetu da ga je cijelog vijeka potcjenjivala samo zbog jedne jedine stvari. Zbog ljepote. Iduća decenija biće idealna da se to promijeni.

Džejms Din

Da, i ovo ste dobro pročitali. Stvarno mislimo na Džejmsa Dina. Tačnije, na njegovu digitalnu verziju nastalu kombinacijom kompjuterskih efekata i postojećih snimaka i fotografija. Dinovu “glumu” gledaćemo uskoro u vijetnamskom ratnom filmu “Finding Jack” – na zgražavanje brojnih koji se pitaju na što će jednog dana ličiti filmska industrija ako svaka poznata ličnost, poslije određenog vremena, može biti digitalno uskrsnuta. No, negodovanje neće promijeniti činjenicu da će ovaj postupak uskoro biti normalna stvar. I da će jednom za svagda promijeniti lice industrije.

One thought on “Sedam filmskih imena koja će oblikovati narednu dekadu – Budućnost je njihova

  • 05/01/2020 at 10:05 pm
    Permalink

    Digitalno vaskrsavanje je odvratna izmišljotina.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *